Romániai választások – RMDSZ-győzelem a székelyföldi magyar többségű kerületekben

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) párhuzamos szavazatszámlálása szerint a szövetség jelöltjei győztek azokban a székelyföldi, magyar többségű választókerületekben, amelyekben az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az alternatív parlamenti küszöb átlépéséhez szükséges győzelmeket remélhette.

 

Debreczeni Hajnal, az RMDSZ elnökének sajtótanácsosa az MTI-nek elmondta, noha nem fejeződött be még a szavazatszámlálás, a 90-95 százalékos feldolgozottságú adatok is jelzik, hogy a székelyföldi választókerületek többségében fölényes győzelmet aratott az RMDSZ jelöltje.
Az RMDSZ csíkszeredai választási központjában megkezdődött az ünneplés annak örömére, hogy Hargita megyében négy képviselői és két szenátori választókerületben behozhatatlan előnyre tett szert a szövetség jelöltje. Köztük Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a felscsíki körzetben a szavazatok több mint 80 százalékát szerezte meg.
Az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása szerint hasonlóan jól szerepeltek a szövetség Kovászna megyei jelöltjei is. Az újonc Klárik László szenátorjelölt több mint kétszer annyi szavazatot kapott választókerületében, mint Toró T. Tibor, az EMNP elnöke. Presztízscsatát nyert Markó Attila is, a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt nem jogerősen három év börtönbüntetésre ítélt államtitkár is, a Mikó-ügy miatt két hónapja tüntető Sánta Imre bikfalvi lelkésszel szemben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.