Uniós szerződésmódosításról a 2014-es EP-választás után lehet beszélni

Az EU működését szabályozó alapszerződések módosításáról igazából csak a 2014-es európai parlamenti választások után lehet beszélni, de addig is számos közös tennivaló megoldható – mondta a magyar külügyminiszter szerdán Brüsszelben, az MTI-nek adott nyilatkozatában.

 

Martonyi János a nap folyamán részt vett az Európai Unió jövőjével foglalkozó nemzetközi konferencián, amelyet a belga és a német külügyminiszter szervezett. Az eseményen beszédet mondott Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke is.
A miniszter egyetértően szólt arról, hogy Van Rompuy szerint reálisan csak a 2014-es EP-választások utáni legitimáció birtokában lehet elindítani az alapszerződés módosításához szükséges bonyolult, hosszú és nehézkes folyamatot.
Most alapvetően a legsürgetőbb feladatokra kell összpontosítani, stabilizálni kell az euróövezetet és az eurót, valamint az egész európai integrációs folyamatot – összegezte a magyar diplomácia irányítója a konferencián elhangzott irányadó véleményeket. Kiemelte: fel kell használni a rendelkezésre álló eszközöket, akár a költségvetési fegyelem, akár a nagyobb rugalmasság megengedése terén.
Az utóbbi alatt az értendő, hogy “bizonyos eszközöket igenis a tagállamoknak kell megválasztaniuk a saját gazdasági problémáik megoldása céljából” – mondta a miniszter.
Hozzátette, annak is megvan a lehetősége, hogy ha néhány tagállam bizonyos kérdésekben gyorsabban akar haladni, például be akarja vezetni a pénzügyi tranzakciós adót, akkor ezt megteheti, mégpedig az úgynevezett megerősített együttműködés eszközének felhasználásával.
Martonyi János emlékeztetett arra, hogy az unió továbbfejlesztését illetően a Van Rompuy négy építőkőről beszélt: az egységes pénzügyi keretről, az egységes költségvetés keretről, az egységes gazdaságpolitikai keretről, valamint a politikai unióról, amely a külügyminiszter szerint nem más, mint a politikai, demokratikus legitimáció és elszámoltathatóság.
Martonyi János hangsúlyozta, hogy az első építőkő, a bankunió bizonyos elemei megoldhatóak a jelenlegi szerződéses keretek között is. A fiskális és a gazdasági unió megteremtéséhez viszont már szerződésmódosításra lesz szükség, ha a tagállamok több hatáskört kívánnak átruházni az uniós intézményekre.
 

A szerdai brüsszeli megbeszélésen téma volt az unió globális szerepe is. Abban egyetértés van, hogy a közös kül- és biztonságpolitika, “jóllehet haladt előre valamit az elmúlt 2-3 évben, még messze nem valódi közös politika” – mondta Martonyi János.
A miniszter szerint sokkal nagyobb mértékben kellene érvényesíteni a szinergiát a közös kereskedelempolitika, a közös fejlesztéspolitika, az energiapolitika, illetve a kül-, a biztonság- és a védelmi politika között.

Martonyi János kitért arra, hogy a konferencián Herman Van Rompuy értékelte a múlt heti EU-csúcstalálkozót is, amelyen az unió 2014 és 2020 közötti költségvetési keretéről volt szó, megállapodás azonban nem született.
“A hangulat nem borúlátó. A helyzet nem könnyű, de a tagállamok nem voltak nagyon messze a megállapodástól” – mondta a külügyminiszter, de megjegyezte: van néhány tagállam, így például Magyarország, amelyek számára a jelenlegi költségvetési ajánlat elfogadhatatlan.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.