Három új ízeltlábúfajt fedeztek fel Spanyolországban

Három új ízeltlábúfajt fedeztek fel Spanyolországban az Ibériai-hegységben található Maestrazgo-barlangokban a Navarrai Egyetem és a katalán barlangászszövetség kutatói, akik tanulmányukat a Zootaxa című folyóiratban tették közzé.

 

A barlangok az Ibériai-hegység azon részén helyezkednek el, amelynek élővilágát kevéssé ismeri a tudomány. Egy meglehetősen elszigetelt, 1550-2000 méteres magasságban lévő területről van szó, amelynek éghajlatát “majdnem extrémnek” nevezik a szerzők, magukban a barlangokban viszont egyenletes, 5-11 Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon (http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121127094113.htm).

“A parányi ízeltlábúak a legősibb szárazföldi állatok, az  ugróvillások (Collembola) osztályába tartoznak, és nagy valószínűséggel évezredek óta élnek elszigetelve fajtársaiktól” – magyarázta Enrique Baquero, a Navarrai Egyetem kutatója. Hozzátette: a múlt egyfajta “ereklyéiként” tekinthetők, hiszen túlélték az éghajlatváltozásokat, amelyek “kinti” rokonaikat tizedelték. Ezért oly fontos megismerni, hogy e fajok miként alkalmazkodtak a barlangokban uralkodó viszonyokhoz. Más barlanglakó állatokhoz hasonlatosan az ugróvillásoknak is például fokozott “vegyi” szenzibilitást kellett kifejleszteniük, hiszen a koromsötétben élve visszafejlődött a látásuk.

Az ugróvillások a hatlábúakhoz tartoznak, bár előbbiek elkülönült fejlődési irányt képviselnek: szárnyatlanok, különbözik a szájszervük szerkezete, és úgynevezett ugróvillával (furca) rendelkeznek. Ez a potroh 4. haslemezén ered, és nyugalmi helyzetben előrefelé a testhez simul. Amikor erős izomzata összehúzódik, a villa hátrafelé kivágódik, és ettől a test előrelendül.

Az ugróvillások három most felfedezett faja – Pygmarrhopalites maestrazgoensis, Pygmarrhopalites cantavetulae és Oncopodura fadriquei – filogenetikailag (törzsfejlődéstanilag) különböző csoportokhoz tartoznak. A kutatók öt másik olyan faj egyedeit is felfedezték, amelyeket a szomszédos barlangokban már dokumentáltak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.