Farago olaj- és porcelánfestményei, grafikái az E Galériában

A Mátészalkáról indult, erdélyi gyökerű Farago képzőművész Art of Life című művészeti albumát és mellette mintegy 50 alkotását – olaj- és porcelánfestményeit, grafikáit – mutatja be kiállításon kedden este a budapesti E Galéria.

 

Kulcsár Edit, az Erdély Művészetéért Alapítvány kezelésében levő E Galéria vezetője elmondta az MTI-nek, hogy a világot megjárt Farago a Hollóházi Porcelángyár tervezője és Szász Endre képzőművész utóda a gyárban ezen a poszton. “Igazi reneszánsz életérzésről tanúskodnak munkái és a nők iránti rajongásról” – jegyezte meg a galériavezető.
Különleges technikával készíti képeit, a festéket fölviszi a vászonra, majd az ujjával visszatörli. Olajképei is porcelános ragyogást kapnak – magyarázta Kulcsár Edit.
 

Farago 1947-ben született Mátészalkán, művészeti tanulmányait Varsóban végezte a 60-as évek végén, majd norvég királyi ösztöndíjjal Skandináviába került. Később Rómában és Szicíliában élt.
New York és Montreal után 1971-ben Kaliforniában telepedett le, és Santa Monicán nyitott műtermemet. Ebben az időben Észak-Amerikán kívül Európa jelentősebb városaiban, valamint Izraelben, Ausztráliában és Japánban állították ki képeit. Az 1980-as évek derekán visszatelepült Európába, ahol először Zürichben, majd később Liechtensteinben nyitotta meg stúdióját. A mai napig a Bodeni-tó mellett alkot, de közben Hollóházán is dolgozik.
Magyarországon – hosszú idő után először – 1982-ben mutatták be festményeit egy Műcsarnokban megrendezett kiállításon. Ezután köztéri alkotások, belső felületek díszítésére kérték fel. Hatalmas munkája, a Matrimonium regnum a Külügyminisztérium egyik belső falát díszíti. A kézzel festett porcelán falikép 400-szor 160 centiméteres, a Hollóházi és a Zsolnay porcelángyár közreműködésével készült.
 

Az Art of Life – Farago című 360 oldalas képzőművészeti albumban a művészeti alkotások reprodukciói mellett önéletrajzi írások és anekdoták olvashatók világjárásáról. 70 oldal színes reprodukció van a kötetben és 180 személyes fotográfia. Az album selyem borítású és kézzel festett porcelán plakett díszíti – foglalta össze Kulcsár Edit.
 

A kiállítás az E Galériában az év végéig tart nyitva.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.