Botrányba fulladt Sarkozy utódjának megválasztása

Botrányba fulladt vasárnap este a Nicolas Sarkozy májusi elnökválasztási vereségét követően ellenzékbe szorult francia jobboldal új vezetőjének megválasztása.

 

 

A szavazatok teljes összeszámlálása előtt a legnagyobb francia ellenzéki párt, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) elnöki posztjáért indult mindkét jelölt, a jelenlegi főtitkár, a 48 éves Jean-Francois Copé és az 58 éves Francois Fillon volt kormányfő is győztesnek kiáltotta ki magát, és csalással vádolta meg a másik tábort. Most először mind a 300 ezer párttag szavazhatott, az urnákat hivatalosan este 6 órakor zárták, de számos helyen még 8 órakor is kígyózó sorok várakoztak.

Először Copé jelentette be a pártszékházban, hogy ezer szavazattal legyőzte riválisát. Azt megelőzően pedig a jelenlegi pártvezetőhöz közel álló politikusok azt közölték, hogy egyes választókörzetekben, ahol Fillont hirdették ki győztesnek, “szabálytalanságokat” tapasztaltak.

Fillon táborából szintén utalásokat tettek arra, hogy csalás történt több olyan helyen, ahol Copé győzött.

A felmérések szerint esélyesebbnek számító volt miniszterelnök nem sokkal Copé nyilatkozata után azt közölte, hogy 224 szavazatnyi előnnyel ő nyerte el az elnöki tisztséget az elkövetkező három évre.

“Nem fogom hagyni, hogy elvegyék az aktivistáktól a győzelmet” – jelentette ki Fillon. Azt is jelezte: nyugalommal várja, hogy a választást ellenőrző belső pártbizottság hivatalosan is kihirdesse a végeredményt. Erre várhatóan legkorábban hétfő délelőtt kerül sor.

Az UMP elnökségért folytatott választásnak azért van különös jelentősége, mert az új elnök fogja 2015-ig vezetni a pártot, és ő lesz Francois Hollande szocialista államfő parlamenti ellenzékének a vezetője. Ezzel pedig nagy esélyt kap arra, hogy a 2017-es köztársasági elnökválasztáson ő legyen a jobboldal jelöltje.

Copé nem tagadja, hogy ha Sarkozy visszatér a politikai életbe, átadja neki helyét a 2017-es elnökválasztási kampányban, Fillon viszont ebben a kérdésben nem kívánt nyilatkozni. Egy közelmúltban közzétett felmérés szerint az UMP szimpatizánsainak kétharmada azt reméli, hogy Sarkozy vissza fog térni és a 2017-es elnökválasztáson ő lesz ismét a jobboldal jelöltje. A veresége óta a nyilvánosság előtt teljes hallgatásba burkolózó, de párttársaival napi kapcsolatban lévő volt köztársasági elnök nem foglalt állást a két utódjelölt közötti rivalizálásban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.