Már 25 ezren látták a Szépművészeti Cézanne kiállítását

Már 25 ezer fölött jár a Szépművészeti Múzeum Cézanne és a múlt című, október 26-án megnyílt kiállításának látogatottsága; a múzeum 200 ezres közönségre számít a tárlat februári zárásáig.

 

A francia posztimpresszionista festő csaknem 100 művét felvonultató kiállítás Cézanne régi mesterekhez való viszonyáról és ezzel összefüggésben a klasszikus képzőművészet megújításában játszott szerepéről kíván áttekintést adni, mintegy negyven olyan művet is bemutatva, melynek alkotói nagy hatással voltak a francia alkotó művészetére.

“Nagyon erős és jó kritikai visszhangja van a kiállításnak a külföldi lapokban, de tudunk olyan német professzorról, aki a diákjait is készül elhozni” – számolt be az MTI-nek csütörtökön a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Baán László elmondta, hogy a nemzetközi sajtóban már az október 26-i nyitás napjától elragadtatott hangú cikkek jelennek meg a tárlatról.

Többek között a Wall Street Journal (WSJ) és a spanyol El País is dicsérő hangon szól a Geskó Judit kurátor által jegyzett kiállításról. A WSJ online változatán megjelent, The Pioneer and His Influences című írás újszerű megközelítést képviselő, lenyűgöző tárlatként aposztrofálja a budapesti tárlatot, míg a spanyol lap káprázatos kiállításként jellemzi azt Budapest persigue y atrapa a Cézanne című cikkében.

“A komoly érdeklődést jól jellemzi, hogy erre az évre már alig tudunk csoportos tárlatvezetésre időpontot adni” – hívta fel a figyelmet a főigazgató. Hozzátette: ha a látogatók el szeretnék kerülni a sorban állást, akkor inkább elővételben, idősávra szólóan vásároljanak belépőket.

Mint elárulta, Bécsben már láthatók a kiállítást népszerűsítő óriásplakátok és citylightok, Londonban a metrókocsikban helyeztek el több mint ezer plakátot, majd november végén, december elején elindul a masszív brüsszeli és berlini reklámkampány is, amely egyben Budapest- és országimázs-kampányként is felfogható – jegyezte meg.

Baán László elmondta, hogy a karácsonyi időszakban jelentős számú külföldi látogatót várnak a február 17-ig nyitva tartó kiállításra. A főigazgató szerint jó esély van rá, hogy sikerül meghaladni a 200 ezres látogatottságot, ami “hazai viszonylatban bombasikernek, de európai léptékkel is kiemelkedő eredménynek számít” – fogalmazott.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.