Gyorsan terjednek a szélsőjobb eszméi Németország keleti részén

Gyors ütemben terjednek a szélsőjobb eszméi Németország keleti részén; az egykori NDK területén a két évvel korábbi 10,5 százalékról csaknem 16 százalékra emelkedett a szélsőjobboldali nézetekben hívők aránya – mutatta ki hétfőn megjelent felmérésében a Friedrich Ebert Alapítvány (FES).

 

A Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) közel álló alapítvány felmérése szerint a keleti tartományok lakosságában 15,8 százalék a szélsőjobboldali beállítottságúak aránya, ami több mint a duplája a 2006-ban mért 6,6 százaléknak, és csaknem egyharmados növekedés a 2010-ben mért arányhoz képest.

Ugyanakkor a nyugati tartományokban a két évvel korábbi 7,6 százalékról 7,3 százalékra mérséklődött a szélsőjobboldali világképpel rendelkezők aránya, Németország egészét tekintve pedig 8,2 százalékról 9 százalékra emelkedett ugyanez az arány.

A leginkább elterjedt szélsőjobboldali nézet az idegenek, külföldiek elutasítása. Nyugaton a lakosság 25,1 százaléka bizonyult idegenellenesnek, a keleti tartományokban pedig – amelyekben egyébként jóval kevesebb bevándorló él, mint nyugaton – a lakosság 39 százalékára jellemző az idegenellenesség.

A kutatók szerint a szélsőjobboldali világkép kialakulásában nagy szerepe lehet a gazdasági jellegű társadalomszerkezeti okoknak, magyarul a lepusztuló, elszegényedő, nagy munkanélküliséggel sújtott térségekben könnyebben terjednek a szélsőjobb eszméi, mint másutt.

Az SPD-hez közel álló alapítvány szakértői szerint különösen riasztó, hogy keleten, az egykori NDK-ban az újraegyesítés óta megjelent a szélsőjobboldaliak új nemzedéke. Erre utal, hogy a 16 és 30 év közötti korosztályban nagyobb a nemzeti felsőbbrendűség tanát vallók, szélsőjobboldali diktatúrát szorgalmazók és a nemzetiszocialista rendszerrel rokonszenvezők aránya, mint a 60 éven felüliek körében, holott korábban ez éppen fordítva volt, vagyis a fiatal generációra kevésbé volt jellemző a szélsőjobboldaliság.

A felmérés szerint az antiszemitizmus része minden 11. német világképének. Új jelenség, hogy keleten többen vallanak antiszemita nézeteket, mint nyugaton. Az idegenellenesség az ország egészében leginkább a munkanélküliekre jellemző, az antiszemitizmus pedig a nyugdíjasokra – mutatta ki a FES.

A szélsőjobboldali világkép meghatározó elemét alkotó rasszista nézetekben változás figyelhető meg, ez a fajta meggyőződés egyre inkább az iszlámellenesség formájában mutatkozik meg, és erősen terjed. Ezt mutatja, hogy a felmérésben megkérdezettek több mint 50 százaléka ósdi, visszamaradott vallásként jellemezte az iszlámot.
A FES megbízásából 2006 óta kétévente végzik el a felmérést. Az idén nyáron elvégzett új kutatásban összesen 2 510 személy nézetrendszerét elemezték, az adatokat kérdőíves módszerrel vették fel.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.