Enyhül a szigor az Adóhivatal kérdőívének kitöltését elmulasztókkal szemben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a jövőben nem törli azonnal azon cégek adószámát, amelyek elmulasztják kitölteni a kockázatkezelési eljárás részét képező kérdőívet, hanem első alkalommal csak bírságot szab ki, akiknek pedig az adószámát egyszeri felszólítás után már törölték, nem lesznek öt évre eltiltva a további cégalapítástól – tudatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

 

A szaktárca pénteki közleménye szerint szükségesnek és arányosnak tartja azt a 2012. január 1-jétől élő szabályt, amely szerint a NAV törli azon cégek adószámát, amelyek a kockázatkezelési eljárás részét jelentő kérdőív kitöltését az adóhatóság felszólítása ellenére elmulasztják.

A szabály biztosítja, hogy a NAV által kockázatosnak ítélt vállalkozások gazdasági életből való gyors kivezetésével jelentősen csökkenjen az adóelkerülés, adócsalás kockázata. Az intézkedés a jogkövető gazdálkodókat is védi, hiszen a fantomcégek a költségvetésen túl gazdasági partnereiknek is jelentős károkat okoznak.

Az adózási szempontból kockázatos és így nemzetgazdasági szempontból is káros vállalkozások kiszűrésével csökken azon esetek száma is, amelyekben a tisztességes vállalkozásoknak olyan vállalkozásokkal kell versenyezniük, amelyek eleve nem kívánják teljesíteni adókötelezettségeiket, ezáltal jelentős árelőnyre téve szert. Sok esetben a szabályosan működő vállalkozások azért mennek tönkre, mert olyan céggel szerződnek, amelyek nem teljesítik fizetési kötelezettségeiket – fejti ki a tárca.

A valós gazdasági tevékenység végzésére létrejött vállalkozásoktól elvárható, hogy határidőre és megfelelően teljesítsék adókötelezettségeiket, így a kockázatkezelési kérdőív kitöltését is, amelyet a NAV által felhívott, valóban működő, felelős vállalkozások határidőre teljesítettek.

Előfordulhattak azonban olyan esetek, melyeknél a NAV által küldött felszólítás kézbesítésével kapcsolatos hiba miatt az egyébként jogos és elvárt szigor olyan vállalkozásokat is érinthetett, amelyeknél az indokolatlan volt.

Emiatt a kormány – értékelve a gyakorlati tapasztalatokat – döntött az “egyébként szükségesnek, arányosnak és eredményesnek ítélt szabály” kisebb módosításáról. Ennek lényege, hogy a kérdőív megküldésének elmulasztása esetén a NAV első alkalommal csak bírságot szab ki a jövőben, és a bírságkiszabással egyidejűleg történő ismételt felhívás elmulasztása esetén határoz csak az adószám törléséről.

Emellett a kormány döntött arról is, hogy azon vállalkozások, amelyeknek az adószámát a 2012. január 1-jétől hatályos szabály szerint – a kérdőív kitöltésére való egyszeri felszólítás után – törölték, ne legyenek öt évre eltiltva a további cégalapításból, így a 2012-es szabályok alapján indokolatlan joghátrány senkit sem ér – tartalmazza a közlemény.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.