Londoni elemzők: lassul a világgazdasági növekedés

Lassuló globális növekedésre utal  a világgazdaság legátfogóbb aktivitási mérőszáma – közölte kedden az egyik vezető pénzügyi szolgáltató csoport az általa összeállított globális összágazati beszerzési menedzserindex (BMI) alapján.

 

A JP Morgan minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból hozzáadottérték-súlyozással képzett saját, összesített beszerzési menedzserindexét. Októberről szóló, kedd este Londonban ismertetett kimutatásában a ház közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban 0,9 ponttal 51,3-re csökkent, elveszítve az egy hónappal korábbi komoly emelkedés jelentős részét.

A JP Morgan szakelemzőinek számítási modellje szerint az októberi globális BMI-mutató 1,5 százalékos éves szintű pillanatnyi világgazdasági növekedésnek felel meg. A ház becslése szerint ez hozzávetőleg a fele az inflációs kockázat nélkül fenntartható hosszú távú globális növekedési rátának.

Más nagy londoni házak is látnak komoly globális növekedési kockázatokat.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minap Londonban ismertetett elemzésében arra a következtetésre jutott, hogy a legnagyobb egyedi rövid távú kockázatot a világgazdasági növekedésre az amerikai kongresszus és a Fehér Ház közötti tavalyi adósságlimit-vita kompromisszumos megoldásának részeként kidolgozott radikális költségvetési hiánycsökkentő csomag, a “fiscal cliff” jelenti.

A piaci zsargonban használatos “fiscal cliff” – “költségvetési sziklaszirt” – félhivatalos elnevezés arra a félelemre utal, hogy a csomagban foglalt drámai mértékű államháztartási kiigazító lépések maradéktalan érvényesítése esetén az amerikai gazdaság e “sziklaszirt” széléről ismét a recesszió szakadékába zuhanhat.

A Fitch szakelemzői az Oxford Economics szimulációs modelljét felhasználó számítási módszerük alapján kimutatták, hogy az amerikai költségvetési csomag intézkedései – ha valóban jelenlegi formájukban lépnek életbe – a legjobb esetben is megfelezhetik a világgazdaság jövő évi növekedési ütemét a cég által 2013-ra alapesetben jósolt 2,6 százalékos globális GDP-bővüléshez képest, sőt – bár nem ez a Fitch központi forgatókönyve – recesszióba is sodorhatják az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét.

A hitelminősítő londoni elemzői szerint ez “felesleges és elkerülhető” recesszió lenne, ezért a Fitch arra számít, hogy az amerikai kiigazítás mértékét végül “kezelhetőbb” szintre enyhítik jövőre.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.