Gazeta Wyborcza – Párhuzam Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski karrierje között

A Gazeta Wyborcza című lengyel baloldali liberális napilap hétvégi kiadása párhuzamokat von Orbán Viktor miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel nemzeti konzervatív ellenzék vezetőjének politikai karrierje között.

 

Az írás kiemeli, hogy  mindkét politikus “a kommunistaellenes ellenzék fő áramlatában tevékenykedett és folyamatosan jobbra sodródott”. Arra is emlékeztet, hogy Orbán Viktor ’80-as évek végén a lengyel antikommunista ellenzék stratégiájával foglalkozott szakdolgozatában, eszmei példaképe pedig Adam Michnik volt, aki most a balliberális Gazeta Wyborcza főszerkesztője.

A lap aláhúzza: mindketten már egyszer elveszítették a hatalmat, méghozzá szerintük “igazságtalanul” és annak következményeként, hogy “politikai ellenfelei uralták a médiát, az igazságügyet, a tudományos és gazdasági intézményeket”. Mindketten a kormányzás részének tekintik a “társadalomtervezést és elitek létrehozását”,  a hatalmat pedig olyan eszköznek tekintik, amellyel “gyurmaként formázható a társadalom”.

Az írás szerint a magyar kormány propagandája politikai ellenfeleit a keményen dolgozó magyarok munkájából hasznot húzó ellenségként mutatja be. Ugyanakkor “az ellenzék túl gyenge, hogy hatékonyan megvédje a jogállam alapjait”, így “csak a külső nyomás fékezheti meg Orbánt” – olvasható a lengyel lapban.
http://wyborcza.pl/magazyn/1,129625,12782934,Budapeszt_w_Warszawie.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.