USA 2012 – Háttérbe szorul az Egyesült Államok európai kötődése

Frank Tibor egyetemi tanár szerint azért is csökkent az utóbbi időben Európa jelentősége az Egyesült Államok külpolitikájában, mert – az érdekek vagy veszélyek alapján – Amerika számára ma már több más térség megelőzi fontosságban Európát.

 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója az MTI-nek szombaton kifejtette, bár az Egyesült Államok lakosságának túlnyomó többsége még ma is európai eredetű, a második világháború óta fokozatosan csökken az arányuk, hiszen rengeteg bevándorló érkezik az ázsiai és a latin-amerikai országokból. Becslések szerint pusztán az illegális bevándorlók száma 12 millió, ők főleg Latin-Amerikából és Mexikóból érkeztek.
 

Véleménye szerint ennek következtében a 309 milliós ország kezdi elveszíteni “európai jellegét”, egyre inkább multikulturális közeggé válik, ahol az érdeklődés iránya már nem annyira Európa, hanem többi között azok a fejlődő országok, ahonnan az újabb bevándorlók érkeztek.
Úgy tűnik, Washington inkább Kína, India és más fejlődő hatalmak felé fordul. Ennek oka az is, hogy jelenleg rossz a gazdasági helyzet Európában – mutatott rá a professzor.
 

Az Európa iránti érdeklődés csökkenésében meglátása szerint szerepet játszik Barack Obama amerikai elnök és több korábbi amerikai külügyminiszter (Colin Powell, Condoleezza Rice) származása is. A részben afroamerikai és indonéziai kötődésű elnök gyökerei is háttérbe tolják az európai kapcsolatokat – közölte, hozzátéve, ez mindenesetre előnyös Obamának, hiszen így a nem “WASP”, azaz nem fehér, nem angolszász gyökerű és nem protestáns szavazók várhatóan nagyobb arányban őt támogatják.
 

Kifejtette, Európa még mindig az Egyesült Államok fő gazdasági és kereskedelmi partnere ugyan, de a kedvezőtlen pénzügyi helyzet miatt több európai ország vásárlóereje romlott, ami hátrányosan érinti az amerikai termékek európai forgalmát, és így amerikai termelésüket is. Barack Obama is úgy nyilatkozott, Washingtonnak érdeke, hogy jól menjen az európai gazdaság, mert az euróövezet válságát az amerikai gazdaság is megsínyli.
 

A szakértő szerint ugyanakkor nagyon jó Washington politikai kapcsolata az európai hatalmakkal, Nagy-Britanniával, Németországgal és Franciaországgal. Az Egyesült Államok szívesen támaszkodik rájuk a nemzetközi szervezetekben is, mindenekelőtt a NATO-ban. Az amerikai-brit együttműködés hagyományosan szoros, és Angela Merkel német kancellár is Amerika-barátnak mondható.
 

Frank Tibor úgy látja, annak ellenére jó az európai és az amerikai vezetők kapcsolata, hogy az Egyesült Államokat mostanáig demokrata kormányzat irányította, míg Európában inkább a konzervatív kormányok vannak többségben, amelyek elvileg a republikánus gondolkodáshoz állnak közelebb. Így ez egy “különös házasság” – tette hozzá.
 

Kiemelte: ha a republikánus jelölt, Mitt Romney győz az elnökválasztáson, elképzelhető, hogy Európa ismét felértékelődik az amerikai külpolitikában, és Washington közelebb kerül az európai konzervatív kormányokhoz. Ugyanakkor gondot okozhat, hogy Romneynak kevés külpolitikai tapasztalata van, hiszen eredetileg üzletember, aki mindössze négy éven át (2003-2007) töltött be komolyabb politikai funkciót, amikor Massachusetts állam kormányzója volt – mondta.
 

Az egyetemi tanár hangsúlyozta, bár úgy tűnhet, újraválasztása esetén Obama a már kipróbált külpolitikáját viszi tovább, mindenképpen nagy változást jelent majd, hogy Hillary Clinton korábban jelezte: nem vállalja még egyszer a külügyi tárca vezetését. Márpedig Európa jelentőségének növekedése Washingtonban attól is függ, hogy a térség mennyire fontos az új külügyminiszternek és a külügyi apparátusnak – vélekedett Frank Tibor.

 

MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.