Szalai Piroska a nők munkaerő-piaci helyzetének javítására kinevezett miniszteri biztos folytatja munkáját

A nemzetgazdasági miniszter újabb fél évre a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Szalai Piroskát, aki 2013. március 31-ig tevékenykedik majd ebben a pozícióban. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter erről szóló utasítása a szombati Hivatalos Értesítőben jelent meg.

 

Szalai Piroskát először idén áprilisban nevezték ki miniszteri biztossá.
A szakértő október elején az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának ülésén kiemelte: a női foglalkoztatottság további növelése érdekében rugalmasabbá és családbarátabbá kell tenni a munkaerő-piacot, emellett bővíteni kell a gyermekellátási és idősgondozási kapacitást. Rámutatott arra, hogy a kormány munkahelyvédelmi akcióterve a női foglalkoztatottsággal kapcsolatosan is tartalmaz intézkedéseket, illetve az európai uniós forrásokat is felhasználják a nők foglalkoztatottságának javítására, inaktivitásuk elkerülésére.
A szombaton megjelent utasítás szerint a miniszteri biztos feladata a következő fél évben, hogy javaslatokat tegyen a női foglalkoztatás növelésére, a családbarát munkaerőpiac és munkahelyek megteremtésére, valamint a munkavégzés és a magánélet összeegyeztethetőségét célzó rugalmas munkavégzési és önfoglalkoztatási formákra.
Ezenkívül figyelemmel kell kísérnie a nők munkába  visszatérését segítő ellátási és gyermekfelügyeleti intézmények fejlesztésére vonatkozó javaslatok megvalósulását, össze kell gyűjtenie a gyakorlati tapasztalatokat, és elemeznie kell a foglalkoztatáspolitikai koncepciók, jogszabályok női foglalkoztatásra gyakorolt hatását.
A miniszteri biztos kapcsolatot tart többek között a civil és szakmai szervezetekkel, valamint közreműködik a feladatokat érintő jogszabályok szakmai előkészítésében – olvasható az utasításban.

 

MTI

Fotó: Árvay Károly

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.