Az Európai Néppárt programjának része lehet a kisebbségvédelem

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) úgy véli, az erdélyi magyar európai parlamenti képviselők közös erőfeszítésének az eredménye, hogy az Európai Néppárt (EPP) várhatóan programjába iktatja az őshonos kisebbségek védelmének szükségességét szerdán kezdődő bukaresti kongresszusán – közölte a párt keddi, bukaresti sajtóértekezletén Szilágyi Zsolt, az EMNP alelnöke.

 

A politikus kiemelte: a három erdélyi magyar EP-képviselő, Tőkés László, Sógor Csaba és Winkler Gyula mandátumuk megkezdése óta közösen lobbiznak, hogy hivatalos dokumentumokba is bekerüljön az intézményesített kisebbségvédelem. Úgy vélekedett: ennek a törekvésnek az eredménye az, hogy mind a régiók, mind az őshonos nemzeti kisebbségek számára külön fejezet kerül az EPP-programba.

Szilágyi Zsolt hozzátette, ez egy első lépés azon az úton, amely a kisebbségvédelem európai szintű jogi kodifikációja felé vezet. Rámutatott, az őshonos közösségek védelmét szolgáló európai uniós szabályozást más utakon is sürgetik: e cél szolgálatába akarják állítani az úgynevezett európai polgári kezdeményezést is. Ha ugyanis egy jogalkotási tervezetet hét tagállam több mint egymillió állampolgára aláírásával támogat, akkor arról uniós szabályozást kell elfogadnia az Európai Bizottságnak – tette hozzá.

“Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) autonómiaformákat támogató európai polgári kezdeményezéséhez a kárpát-medencei magyar szervezetek és az aláírásgyűjtést segítő európai partnerek támogatását akarjuk megnyerni ahhoz, hogy az Európai Bizottság uniós szabályozást fogadjon el az őshonos kisebbségek jogairól” – mondta Szilágyi Zsolt.

A sajtóértekezleten elhangzott: az egy éve alakult EMNP májusban kérte EPP-be való felvételét, a folyamat azonban évekbe telhet.

Az EPP 21. kongresszusának a romániai tagpártok, a Demokrata Liberális Párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a házigazdái. Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke korábban úgy nyilatkozott: az RMDSZ részt vett a kongresszus előkészítésében és sikerült elérnie, az EPP programja külön alfejezetet szenteljen az őshonos kisebbségek kérdésének.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.