Módosul a felsőoktatási ösztöndíjak benyújtásának határideje

Módosul a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjak pályázati benyújtásának határideje: az önkormányzatok október 26-ig csatlakozhatnak, a hallgatók pedig november 23-ig adhatják be kérelmeiket.

 

Az oktatási államtitkárság MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint az önkormányzatok adminisztratív terheinek csökkentése érdekében a 2013. évi pályázati fordulótól kezdődően a pályázatok és az ösztöndíjak kezelése a Bursa Hungarica elektronikus pályázatkezelési és együttműködési rendszerben történik.

A dokumentációs és jogszabályi változások következtében a pályázat meghirdetése a korábbiakhoz képest több időt vett igénybe, ezért döntöttek az ütemterv módosítása mellett.

A pályázatról szóló további információ és a szükséges adatlapok az alábbi linken: http://www.kormany.hu/hu/dok#!DocumentBrowse linken érhetők el – tudatták.

A Bursa Hungarica többszintű támogatási rendszer, amelynek pénzügyi fedezeteként három forrás szolgál: a települési önkormányzatok és a megyei önkormányzatok által nyújtott támogatás, továbbá a felsőoktatási intézményi segítség. A Bursa Hungarica-ösztöndíj intézményi részének forrása a felsőoktatási intézmények költségvetésében megjelölt elkülönített forrás, melyet a felsőoktatási intézmények folyósítanak.

Az ösztöndíjnak két fajtája van, az A típusú juttatás két tanulmányi félévre kérhető, feltétele, hogy a lakóhely a pályázatot meghirdető települési önkormányzat területén legyen, valamint a hátrányos szociális helyzet és a felsőoktatási hallgatói jogviszony igazolható megléte.

A Bursa Hungarica B típusú ösztöndíjat 6 tanulmányi félévre lehet igényelni, a feltételek között a különbség, hogy a diák korábban még nem nyert felvételt felsőoktatási intézménybe.

Korábban a Bursa Hungarica ösztöndíj jelentkezési határidejének meghosszabbítására szólította fel a kormányt Farkas Gergely országgyűlési képviselő, a Jobbik ifjúságpolitikai kabinetének vezetője, aki arra hívta fel a figyelmet: az oktatási tárca a megszokott nyár végi kiírás helyett – az elmúlt évekbeli leadási határidők módosítása nélkül – csak a napokban hozta nyilvánosságra a pályázati felhívást. Ennek szerinte az lehet a következménye, hogy nem lesz idő a pályázatok benyújtására és az önkormányzati döntések meghozatalára, és sok fiatal eleshet a támogatástól.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.