Ezermilliárdokon ülnek a globális vállalatok a londoni elemzők szerint

Több ezer milliárd dollárnyi készpénztartalékon ülnek a világ legnagyobb vállalatai, várva a befektetési környezet javulását – derül ki az egyik legnagyobb globális üzleti jogi tanácsadó cég kedden Londonban ismertetett felméréséből.

 

A globális vállalati szférának jogtanácsosi szolgáltatásokat nyújtó, londoni székhelyű Hogan Lovells szakelemzői kimutatták, hogy a világ ötszáz legnagyobb nem pénzügyi szektorbeli vállalata az augusztus végi állapot szerint összesen négyezer milliárd dollár (885 ezer milliárd forint) rövid és hosszú távra lekötött készpénztartalékot tartott számláin.

Az összeg hatalmas mivoltát jelzi, hogy a teljes euróövezeti adósságállomány jelenleg 8.200 milliárd dollár.

Mindeközben a vállalati egyesülési és felvásárlási (M&A) tranzakciók értéke alig több mint a harmada a pénzügyi válság elhatalmasodása előtti utolsó évben, 2007-ben mért szintnek.

A Hogan Lovells szakértői szerint a globális vállalati szektorban elvégzett felmérés feltárta, hogy a vállalatvezetők súlyos akadályokat érzékelnek az ilyen tranzakciók előtt. A legkomolyabb aggodalom forrása a folytatódó gazdasági bizonytalanság, az elburjánzó szabályozás és általánosságban is a kormányzati beavatkozás az üzleti életbe.

A vizsgálatba bevont cégek 89 százaléka nevezte a gazdasági bizonytalanságot a befektetések legfőbb akadályának, emellett a válaszadók 62 százaléka a politikai bizonytalanságot is jelentős problémának minősítette.

Az euróövezeti válság kirívó súllyal szerepelt a vállalatvezetők által megnevezett aggályok között.

A Hogan Lovells globális vizsgálatába bevont cégek 34 százaléka közölte, hogy vészhelyzeti terveket készít az üzleti tevékenységben bekövetkező fennakadások és a devizakockázat ellensúlyozására, ezzel enyhítve kitettségét az euróövezeti adósságválságnak. A válaszadók 24 százaléka azt mondta, hogy cége csökkenti a valutauniós gazdaságokban végrehajtott befektetéseit.

A megkérdezettek 31 százaléka szerint ugyanakkor Kínában terjed a legnagyobb ütemben a protekcionizmus és a kormányzati beavatkozás.

A Hogan Lovells szakértői szerint a vizsgálatból kitűnik, hogy a globális vállalati szektor felső vezetése nem számít a 2008 előtt időszakra jellemző M&A-aktivitás visszatérésére, és beletörődött abba, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben ez a befektetési tevékenység egyelőre meglehetősen nyomott marad. A hajlandóság a befektetési aktivitás felélesztésére kétségtelenül megvan – a nagy amerikai és ázsiai vállalatok 35 százaléka arról számolt be, hogy részvényeseik egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a cégvezetésre a felhalmozott készpénztartalék befektetésére -, a kérdés azonban továbbra is az, hogy mikor jön el ennek az ideje – áll a Hogan Lovells kedden Londonban ismertetett globális felmérésében.

Kertész Róbert, MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.