Nemzetközi Animációs Filmnapok a Toldi moziban

Francia, izraeli, orosz animációs iskolák Magyarországon még be nem mutatott, új szellemű, kísérletező filmjeit, illetve a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tanulóinak legfrissebb diploma- és vizsgamunkáit láthatják az érdeklődők az ötödik Kiskakas Animációs Filmnapokon október 4. és 6. között a Toldi moziban Budapesten.

 

MOME Anim Premier, 2012! címmel mutatják be az egyetem hallgatóinak diploma- és vizsgafilmtermését. Kiemelt vendégként bemutatkozik Oroszország néhány nagy animációs iskolája, fontosabb műhelye és stúdiója, valamint lesz válogatás az izraeli Bezalel művészeti akadémia animációs képzésén résztvevők anyagából is – közölte a Budapest Film kedden az MTI-vel.

Visszatérő műsorszám a francia Animation Sans Frontiéres elnevezésű képzésbe tömörülő iskolák legújabb munkáinak vetítése, illetve a párizsi Gobelins – L’école de l’image best of válogatása. Mindez kiegészül kettős retrospektív vetítéssel John Halas és Macskássy Gyula munkáiból a mesterek születésének 100. évfordulója alkalmából.

A fesztiválon a főszerep a jövő generációké és az új média adta lehetőségeké. Demo Scene címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak a real-time mozgóképről, Dazoo és Magyar Hangya címmel pedig a kisfilmforgalmazásról. A programnak ismét része a Filmkritka Live című esemény, amelyen a MOME diákfilmjeit élőben elemzik és kritizálják az ELTE filmkritika szakos hallgatói.

Az idei év programjában még nagyobb hangsúlyt kapnak a bemutatók, az előadások, a szimpóziumok és a viták. A beszélgetések középpontjában olyan kulcskérdések állnak, mint például a mozgókép online kultúrában betöltött szerepe, az animáció műfaji keretei, a filmek előállítását és forgalmazását megújító trendek, valamint a piacorientált animációs filmipartól távolságot tartó alternatív alkotói megjelenési formák és azok internettel való kölcsönhatásai – olvasható a tájékoztatóban.

A részletes program a kiskakas.hu oldalon érhető el.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.