Húsz éves a Rex Állatsziget

Az állatok világnapja alkalmából, október 6-án, a Rex Alapítvány reggeltől késő délutánig tartó családi eseményekkel ünnepli fennállásának 20. évfordulóját állatvédelmi központjában, a káposztásmegyeri Rex Állatszigeten.

 

Az elmúlt két évtizedben az ország egyik legismertebb állatvédő szervezete több mint 15 ezer állatot mentett meg, csaknem 10 ezer házi kedvencnek talált jó gazdát, valamint diákok több nemzedékével ismertette meg a felelős állattartás alapjait – hangzott el az eseményeket beharangozó pénteki sajtótájékoztatón.

Az ünneplés és visszaemlékezés mellett egy Guinness-rekordkísérletre is vállalkoznak, szeretnének majdnem 6 ezer plüssállatot összegyűjteni. Ezek túlnyomó részét a felelős állattartást hangsúlyozó üzenettel ellátva gyermekeknek ajándékozzák – a többi között a Heim Pál Kórháznak, a Bethesda Kórháznak, illetve az SOS Gyermekfalunak -, a régi példányok pedig a Rex Állatsziget hamarosan megépülő múzeumába kerülnek. A gyűjtés nyár óta tart – mondta el az alapítvány egyik vezetője, Haba Gábor.

Az esemény védnöke, Wintermantel Zsolt IV. kerületi polgármester egy 200 szeletes óriástortával köszönti majd a Rex Alapítványt.

Király Péter állatorvos, a Rex Kutyaotthon Alapítvány alapítója felidézte, hogy a káposztásmegyeri Farkaserdő szélén fokozatosan fejlődött ki a ma már kutya és macska örökbefogadási központ, a karantént, kutyaiskolát, állatsimogatót, háztáji farmot, Kuckófalva néven játszóteret működtető állatsziget.

Épül a vadudvar, ahol hamarosan elkészül a nyestház és egy madárröpte. A lovas terápiával nemcsak sérült gyermekeken, hanem beteg, például Alzheimer-kórban szenvedő felnőtteken is tudnak segíteni – jegyezte meg Király Péter.

Kiemelte: az eltelt két évtized alatt a Rex Alapítvány szakmai tekintélyt szerzett, így az állatvédelmi törvény kodifikációs munkájában a véleményüket kérték. Nem oldódott meg azonban annak a javaslatuknak a sorsa, amely két évvel ezelőtt, a vörösiszap-katasztrófa idején kristályosodott ki, és amelyhez több állatvédő szervezet is csatlakozott.

A kolontári iszapkatasztrófa és az észak-magyarországi árvíz alkalmával szerzett tragikus tapasztalatok alapján nyílt levelet írtak a kormányzatnak, hogy kerüljön be a katasztrófavédelem szabályzatába ütőképes állatmentő egységek és ideiglenesen azonnal megnyitható menhelyek létesítése legalább az ország négy fő régiójában. Bár megnyugtató választ nem kaptak, hivatásos és önkéntes állatvédők számára a Rex Alapítvány már hat tréninget szervezett, most készítik elő a hetediket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.