Tárlatvezetések a Nemzeti Múzeumban a Kutatók éjszakáján

Rendhagyó tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) állandó kiállításán szeptember 28-án a Kutatók éjszakáján.

 

A Magyarország története című állandó kiállítás termeiben egy meghívott külső szakember beszélget a Magyar Nemzeti Múzeum kutatójával és elismert szakemberével, más-más irányból indulva és eltérő szempontok szerint értékelve II. Andrást, II. Józsefet, Görgei Artúrt és Hóman Bálintot – olvasható a www.kutatokejszakaja.hu oldalon.

Szeptember 28-án az előadások 18 órakor kezdődnek. Először II. András magyar királyról Zsoldos Attila, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadója, osztályvezetője beszélget Ritoók Ágnessel, az MNM régész-szakmuzeológusával. Ezt követően Soós István, az MTA BTK Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa és Aczél Eszter, az MNM történész-szakmuzeológusa II. József német-római császárt, magyar és cseh királyt mutatja be a hallgatóságnak. Görgei Artúr honvédtábornok, hadügyminiszter, a honvédseregek fővezére áll Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Levéltár parancsnokának tudományos-helyettese és Csorba László, az MNM főigazgatója előadásának középpontjában, Ujváry Gábor, a Kodolányi János Főiskola Történelem Tanszékének vezetője és Szende László történész, régész, levéltáros szakmuzeológus, az MNM főosztályvezetője pedig Hóman Bálintról, az MNM volt főigazgatójáról, kultuszminiszterről cserél eszmét.

Az Apponyi teremben 21 órától Pálffy Géza történész számol be a Szent Korona és a magyar királykoronázások újkori történetének komplex feldolgozására vállalkozó kutatócsoport és program eredményeiről. A Szent Koronáról, a kutatások új szempontjairól és a Szent Korona körüli tévhitekről Pálffy Gézával, az MTA BTK Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadójával, témacsoport-vezetővel Kiss Erika, az MNM művészettörténész-szakmuzeológusa beszélget. A MNM programjaira nem szükséges előzetesen jelentkezni.

A Kutatók éjszakája programjaira kedden elindult a regisztráció, aki időben jelentkezik, szeptember 28-án semmiről nem marad le, és olyan dolgokba nyerhet bepillantást, amelyekbe egyébként soha – hangsúlyozta közleményében a magyarországi programokat szervező Tempus Közalapítvány.

Idén hetedik alkalommal rendezi meg a közalapítvány a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése.

Előzetes regisztrációs lehetőség, illetve részletes programkínálat a www.kutatokejszakaja.hu honlapon, valamint a Facebookon (http://www.facebook.com/kutatokejszakaja) található.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.