Munkakutya-világbajnokság Zalaegerszegen

Munkakutya-világbajnokság kezdődik csütörtökön Zalaegerszegen mintegy 35 ország 134 versenyzőjének részvételével.

 

A versenyek a városi labdarúgó-stadionban, a sportcsarnokban és a város környékén, több mint 400 hektárnyi területen zajlanak. Valamennyi versenyző három kategóriában indul: a kutyáknak őrző-védő, nyomkövető és engedelmességi gyakorlatot kell bemutatniuk – mondta el Zubercsány Diána, a magyar csapat kapitánya keddi zalaegerszegi sajtótájékoztatóján.

A magyar csapat öt fővel és két tartalék versenyzővel vesz részt a bajnokságon.

A nézők látványos versenyekre számíthatnak: láthatnak engedelmességi alapfeladatokat, akadályugrást. A nyomkövetésben a kutyáknak elhagyott tárgyakat kell megtalálniuk. A verseny egyik legérdekesebb eleme az őrző-védő kategória: ekkor azt lehet látni, hogy a kutyák szembeszállnak a támadókkal, de csak a tanított módszerekkel hárítják el a támadást.

A bírák a formagyakorlatok végrehajtásakor értékelik a kutyák precizitását,  de fontos szerepet kap a kutya-gazda összhang is.

A látványos megnyitó, amikor valamennyi ország képviselője bevonul a stadionba, szerda este hat órakor lesz a stadionban, majd csütörtöktől vasárnapig folyamatosan zajlanak versenyek.

Márton Attila, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének ügyvezetője arról beszélt, hogy évek munkájába kerül, míg a kutyák és gazdáik eljuthatnak a világbajnokságra.

Kugler László, a versenyt koordináló Egerszegi Sport- és Turizmus Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy a világbajnokság Zalaegerszeg számára az év sporteseményét jelenti.

Gyutai Csaba polgármester elmondta, hogy a rendezvény alatt közel ezer külföldi és számos hazai érdeklődőre számítanak. A városi és a környékbeli szálláshelyek már megteltek, néhány vendégnek csak 25-30 kilométerre tudtak szállást biztosítani.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.