Az építés engedélyezésének újraszabályozása

Meglévő épületre engedély nélkül szerelhető fel klímaberendezés, napelem és napkollektor, továbbá engedély nélkül alakítható ki park, és a talapzattal együtt 6 méternél alacsonyabb szobor, emlékmű elhelyezéséhez sem kell engedélyt kérni – egyebek mellett ezt tartalmazza az a rendelettervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

 

Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről szóló kormányrendelet-tervezet melléklete sorolja fel azokat az építési munkákat, amelyekhez nem kell engedély. Az idézetteken túl ebbe a körbe tartozik még a nyílászáró cseréje, a hőszigetelés, valamint a kéményépítés is, amennyiben nem igényli a ház tartószerkezetének megbontását. Az engedély nélküli belső átalakításnak is a tartószerkezet változatlanul hagyása a feltétele.

Az antennákra, antennatartókra az engedélyezési hatósági hatáskört a tervezet szerint 2013. július 1-jétől a médiahatóság veszi át. A liftek engedélyezésére jövő év január 1-jétől a Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal, mint műszaki biztonsági hatóság rendelkezik hatáskörrel. A műemlékeknél az építésügyi hatósági jogkört pedig az örökségvédelem helyett az általános építésügyi hatóság gyakorolja a jövőben.

Az építésügyi és az építésfelügyeleti hatósági tevékenységet egyaránt szabályozza a kormányrendelet tervezete. A két feladat és hatáskör szorosan összefügg egymással, így azok a tervezetben egymásra épülnek.

Az építésügyi hatóság folytatja le az engedélyezési eljárásokat és ellenőrzi azt, hogy az építés megfelel-e az engedélyben foglaltaknak, az építésfelügyeleti hatóság pedig a kivitelezés szakszerűségét és szabályosságát ellenőrzi, továbbá azt is, hogy a kivitelezők rendelkeznek-e az előírt jogosultsággal.

A rendelet tervezete részletesen szabályozza az engedélyezés elektronikus ügyintézését is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.