Rendkívüli testületi ülés – Piac, parkolás, emlékmű, pályázat… pénzek elosztása

A budaörsi piac mihamarabbi megvalósításával és a parkolási rendszer bevezetésével is foglalkozott a képviselő-testület az augusztus 15-én megtartott rendkívüli ülésén.

Török István alpolgármester javaslatára egy perces néma felállással emlékeztek meg a napokban elhunyt Csathó Istvánról, aki Budaörs első szabadon választott polgármestere volt.

Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) a hivatal és a rendőrség segítségét kérte, mert az Esze Tamás utcánál van egy hely, ahol rendszeresen randalíroznak fiatalok.

Császárné Kollár Tímea (Jobbik Magyarországért Mozgalom) örömét fejezte ki, hogy Szabó Attila, a Budaörsi Atlétikai Club sportolója Londonban az Olimpián 24. helyzést ért el tízpróbában.

Wittinghoff Tamás polgármester bejelentette, hogy jövőre Budaörs és Érd rendezheti meg közösen a kézilabda ifjúsági világbajnokságot.

Sánta Áron (Fidesz-KDNP) ugyancsak randalírozó fiatalok megfékezéséhez kért segítséget, akik a Kesjár iskola mögötti területet foglalják el hétvégente rendszeresen esténként.

Bíró Gyula (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) arra hívta fel a figyelmet, hogy Szivárvány utca egy szakaszán rosszul épült meg a csapadékvíz elvezető hálózat.

Stifft Nándor (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) arról beszélt, hogy a Kenyérgyár utca egy szakaszán áldatlan állapotok uralkodnak. Mivel ez a rész nem a BTG kezelésében van, kérte, szólítsák fel a tulajdonost, hogy tartsa rendben a területét.

Első napirendi pontként szokásos módon a költségvetési rendeletet módosították. Ilyenkor vezetik át azokat a döntéseket, amelyeknek a büdzsét érintő pénzügyi vonzatai voltak a két ülés közötti időszakban.

Az Állami Számvevőszék észrevételeinek nyomán intézkedési terv készült, amely korrigálja a jelzett hibákat.

Meghosszabbították a Budaörs Kistérség Többcélú Társulása és Budaörs Város Önkormányzata között létrejött, a Kistérségi Iroda személyi és dologi kiadásaira vonatkozó támogatási szerződést, és biztosították a szükséges többletforrásokat is.

A Budaörsi Rendőrkapitányság kérésére egy fő közalkalmazott bérét biztosítja az önkormányzat idén szeptembertől 2013 december 31-éig.

A Máltai Szeretetszolgálat kérte, törölték az idei évre tervezett beruházások közül a Gondozó Központ konyhájának felújítását.

Bíró Gyula (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) kifogásolta, hogy a Clementis utcai játszótér felújítására tervezett 9.5 millió forintos összeg, amelyet ő eleve soknak tartott, újabb 2.6 millió forinttal megnövekedett.
Lőrinc Mihály a Műszaki Ügyosztály vezetője magyarázatképpen elmondta, hogy a 9.5 milliós összeg még a két évvel ezelőtti tervezés idejéből származik. A játékeszközöket importálják, és azóta jelentős áremelkedések voltak.
Többen felvetették, hogy próbáljanak meg hasonló minőségű, de olcsóbb magyar játékeszközöket beszerezni.
 Lőrincz Mihály szerint a külföldi játszóeszközök tartósabbak, olcsóbb a karbantartásuk. Bíró Gyula vitatta ezt az álláspontot.
Végül a testület nem fogadta el a 2.6 milliós többletköltséget.

Kiegészítő forrásokat rendeltek a Városháza szavatossági hibáinak kijavításához.

Fedezetet csoportosítottak át a játszóterek, parkok, és egyéb közterületek őrzésére.

Út- és járdaépítésre 28 millió forintot biztosítottak.

Megszavazta a többség a Trianon emlékmű megvalósítására kiírt pályázathoz szükséges 5 millió forintot.

Az Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola tornatermének valamint főzőkonyhájának és a hozzá kapcsolódó helyiségek falazatának javításához, 2 millió 877 ezer forintot hagytak jóvá.

A testület 200 ezer forinttal támogatta egy budaörsi, nehéz szociális körülmények között élő fiatal tanulmányait, aki a Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Középiskola és Szakiskolába jár.

Elutasította a testület Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzatának (BNNÖ) kérését, hogy hosszabbítsák meg két támogatási szerződésének elszámolási határidejét. A BNNÖ a Heimatmuseum és a Kőhegyi Kápolna felújítására kapott nagyobb összeget az önkormányzattól, ám eddig sem a munkát nem végezték el, és el sem számoltak a pénzzel.

Az általános iskolai túljelentkezések miatt hozzájárult a testület, hogy a törvényi maximumnak megfelelő mértékben növelhessék az osztálylétszámokat.

Hatszázezer forinttal támogatja az önkormányzat a nemzetközi Animációs Fesztivált.

Elfogadta a testület Laczik Zoltán javaslatát, hogy a Városfejlesztő Kft. koordinálásával szeptember 30-ig tartsanak a piac megvalósításáról egy olyan széleskörű fórumot, ahová minden érintettet meghívnak. Ugyaneddig az időpontig készüljön el a piac megvalósíthatósági tanulmányterve is.

A Városfejlesztési Kft. dolgozik a parkolási rendelet felülvizsgálatán. Sánta Áron (Fidesz-KDNP) előterjesztésében javasolta, vizsgálják meg azt is, hogy kialakíthatók-e kétórás parkolási zónák a városban. Úgy érvelt javaslata mellett, hogy ez a módszer egyszerűen megoldaná azoknak az autóknak a kiszorítását a központból, amelyek néha egész nap ott parkolnak.
Wittinghoff Tamás szerint nem szerencsés beleavatkozni a felülvizsgálati munkába, és előre meghatározni az eredményét. A kétórás parkolási zóna csak néhány kiemelt terület problémáját kezelné, nem hozna bevételt, viszont jelentős kiadással járna, hiszen folyamatosan ellenőrizni kellene a kétórás korlát betartását.
 Sánta Áron azt is javasolta, hogy alakítsanak ki kísérleti jelleggel a Templom téren kétórás parkolási zónát. Ez utóbbi felvetését nem támogatták, az első javaslatát viszont elfogadta a testület.

Ugyancsak Sánta Áron előterjesztésében készült az a javaslat, amely 20 millió forintos keretösszegben pályázati formában támogatná a családi házak utólagos hőszigetelését.
Wittinghoff Tamás támogathatóanak tartotta a javaslatot, hiszen jelentős összeget költöttek hasonló célokra a lakótelepen is. Néhány fenntartása volt csupán. Egyrészt nehéz lesz kiszűrni azokat, akik egyáltalán nem szorulnának rá erre a támogatásra, hiszen önerőből is meg tudnák valósítani. Másrészt az összeg olyan kevés, hogy sokaknak csalódást okoz majd a pályázat. Nem világos az sem, hogyan fogják kiválasztani a győzteseket – fogalmazott.
 Sánta Áron úgy érvelt, hogy az összeg 40 családi ház esetében nyújthat segítséget, és valóban több pénz kellene, de mindenképpen fontosnak tartották ezt a gesztust. Úgy vélte, hogy a kiírásig pontosítani lehet a pályázat szövegét.

Megszavazták azt a javaslatot, hogy a BTG engedje el a BSC és a Kézilabda Sport Kft. terem és pálya bérleti díj hátralékát.

Harminc millió forintot csoportosítottak át a Sportcentrum világítási rendszerének rekonstrukciójára.

Kétmillió forint különítettek el a városi locsolóhálózat felújításának és bővítésének terveire.

Felkérték a polgármestert, hogy nyújtson be előterjesztést egységes zöldfelület kialakítására a Szabadság út, a Budapesti út, a Bretzfeld utca valamint a Károly király út mentén.

Ugyancsak kétmillió forintot csoportosítottak át Fecskeházak – fiatal házasok elindulását segítő otthonok – létesítését megalapozó megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére.

Ezt követően zárt ülésen folytatta a munkát a testület.

(budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.