Szocpol(ógia) – Hiszem, ha kapom!

Fiatalok figyelem! Utánajártunk a 2012 évi szociálpolitikai támogatásnak. Ami kell hozzá: 2 kilónyi nyomtatvány és maximális kitartás.

 

A lakásépítéshez igényelhető állami támogatást, konyhanyelven szocpolt 2012. április 4-e óta lehet felvenni. Formái: Kamat­­támogatott lakáskölcsön, vissza nem térítendő támogatás, állami kezesség, valamint lakás-takarékpénztári megtakarítás. Ami a leginkább érdekli az embereket, az a vissza nem térítendő támogatás. Ennek mértéke függ a gyermekek számától és az épület méretétől.

A szocpol feltételei a korábbihoz képest szigorúbbak. Olyan 35 év alatti házaspárok igényelhetik, akiknek van legalább egy gyereke, egyikük minimum hat hónapja dolgozik, és nincs köztartozásuk. Szocpol támogatást 2012-ben az kaphat, akinek nincs lakása.

A szocpol folyósításának menete elhúzódhat, mivel az igénylőnek igazolnia kell a munkaviszonyát, hogy nincs köztartozása, az építési és vásárlási költségeket pedig számlával kell igazolni. Továbbra is vissza nem térítendő támogatásról van szó. A szocpol összege függ a már meglévő, nevelt, örökbefogadott vagy tervezett gyerekek számától, a leendő lakás nagyságától, és az energiahatékonyságtól is.

A vásárolni kívánt ingatlannak legalább B energetikai kategóriájúnak kell lennie.

A szocpol mértéke függ a gyerekek számától is. Előre legfeljebb két gyereket lehet vállalni. Egy gyermeket négy éven, két gyermeket pedig nyolc éven belül kell „teljesíteni”.

A szocpol támogatás összege a lakás méretétől függően két gyermeknél 800 ezer forinttól 1,5 millió forintig terjedhet, három gyereknél már 1,2 és 2 millió forint igényelhető, négy vagy több gyerek esetén 1,6 millió és 2,5 millió forint kérhető. Ezek az összegek B energiakategóriájú ingatlanokra vonatkoznak, A energiaosztályú ingatlan esetén 1,1; A+ esetén 1,2; passzív ház építése esetén 1,3 szorzót kell alkalmazni.

A legfontosabb kritérium, hogy az építési engedély 2010. január 1. utáni kell legyen.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.