Járás-sokk – Wittinghoff Tamás szerint biztosan nem lesz könnyebb az ügyintézés

Budaörsön még semmi jel nem utal arra, hogy a helyiekben tudatosulna: januártól egyes ügyeiket Budakeszin intézhetik. Ha olyan személyes intéznivaló adódik majdan, ami kényelmetlenséggel járhat, akkor szembesülhetnek igazán a “járás-sokkal”.

 

175 járás lesz az országban jövő januártól, a fővárosban pedig 23 kerületi kormányhivatal kezdi meg működését. A szakemberek azt ígérik, a helyi ügyeket könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb lesz elintézni.

Aszódon sikerrel lobbiztak azért, hogy a város önálló járási körzetet alkothasson tíz másik Galga menti településsel. Sztán István polgármester a Kossuth Rádiónak elmondta: ha az eredeti tervek szerint Gödöllőhöz kerülnek, egy személyi igazolvány vagy egy lakcímkártya kiváltásáért negyven kilométert is utazhattak volna a galgamentiek.

Nem örülnek ugyanakkor a 28 ezer lakosú Budaörsön, az itteniek ugyanis nem alakítanak önálló járásközpontot, januártól Budakeszihez tartoznak – tájékoztatatta a Kossuth Rádió-t a  polgármester. Wittinghoff Tamás szerint Budaörsön biztosan nem lesz könnyebb az ügyintézés.

Pesti Imre, a fővárosi kormányhivatal vezetője a Krónikának azt mondta: a járások kialakításánál figyelembe vették a helyi sajátosságokat és a földrajzi adottságokat. A kormánybiztos tájékoztatása szerint a járásközpontokban az ügyek rendkívül széles választéka lesz elintézhető a családügyektől az igazolványkészítésen keresztül a nyugdíj- és egészségbiztosítási ügyekig.

Az ügyeket a járási hivatalok részeként működő kormányablakoknál lehet majd elintézni, hétfőtől péntekig reggel 8-tól este 8-ig.

Tizennyolc járási székhely lesz Pest megyében a kormánynak a járások kialakításáról szóló döntése szerint.

A Magyar Közlönyben hétfőn közzétett kormányrendelet melléklete alapján 2013. január elsejétől Aszódon, Budakeszin, Cegléden, Dabason, Dunakeszin, Érden, Gödöllőn, Gyálon, Monoron, Nagykátán, Nagykőrösön, Pilisvörösváron, Ráckevén, Szentendrén, Szigetszentmiklóson, Szobon, Vácon és Vecsésen működik majd járási hivatal a megyében.

Forrás: Kossuth Rádió Krónika/hirado.hu

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.