Kolozsvári magyar kulturális intézet létrehozásáért szállt síkra L. Simon László

Kolozsvári magyar kulturális intézet létrehozásáért szállt síkra L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkára hétfő este a Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján.

 

L. Simon László ahhoz kérte a város és Kolozs megye jelen lévő vezetőinek a segítségét, hogy a magyar állam mielőbb megnyithassa kulturális intézetét a kincses városban. Úgy vélte, a magyar kulturális intézet akár a Kolozsvári Magyar Napoknak is társszervezője lehetne, és a magyar állam segítségét is biztosíthatná ahhoz, hogy Kolozsvár 2020-ban Európa kulturális fővárosa legyen. “Remélem, hamarosan az intézet megnyitóján is találkozhatunk” – zárta beszédét L. Simon László.

Az államtitkár felidézte, hogy ahhoz a generációhoz tartozik, amelyik a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarán még külön tantárgyként tanulhatta az erdélyi magyar irodalmat. Megállapította, helyes volt e tantárgynak a kiiktatása, hiszen magyar nemzet és magyar irodalom is csak egy van. Kijelentette, ezen az elven alapul a mai magyar kormány kultúrpolitikája is.

A Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján Horia Uioreanu, a Kolozs megyei önkormányzat elnöke és az Emil Boc polgármester nevében felszólaló Gheroghe Surubaru, Kolozsvár alpolgármestere is azt hangoztatta, hogy a kolozsvári románok és magyarok összefogása vezethet el oda, hogy a város elnyerje az Európa kulturális fővárosa címet.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a Kolozsvári Magyar Napok olyan rendezvénnyé nőhetné ki magát, amely egész Erdély magyar kulturális értékeit gyűjtené össze évente. Kelemen Hunor akár arra is alkalmasnak tartotta a várost, hogy a Magyarország határain kívül élő magyarság kulturális seregszemléjének adjon évente otthont. Az RMDSZ elnöke utalt arra, hogy Kolozsvárt korábban is a befogadó szelleme tette naggyá.

A rendezvényt szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, Gergely Balázs a városban élt író, Bálint Tibor Egyszer én is harangoztam című írását idézte. Elmondta, a magyar napok a kolozsvári magyarság harangozása egy képzeletbeli toronyban.

A Kolozsvári Magyar Opera zsúfolásig megtelt termében tartott gálán Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere aratta a legnagyobb tapsot, amikor elmondta: Sepsiszentgyörgyön megannyi közlekedési jelzőtábla mutatja az irányt Kolozsvár felé, de egy sem mutat Bukarest irányába. A székelyföldiek és az erdélyiek számára ugyanis Kolozsvár a főváros.

Az ünnepi gálán a Kolozsvári Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera egyesített zenekara és énekesei adtak elő Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Mozart és Verdi műveiből Jankó Zsolt vezényletével.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.