Földrengések Iránban – Növekszik az áldozatok száma

Legkevesebb 250 halálos áldozata és 2000 sérlültje van már a két szombati földrengésnek, melyek megrázták Irán észak-nyugati részét.

 

Sok száz ház és épület dőlt össze körülbelül 110 településen derül ki az iráni hivatalos közlésből, melyet átvett a nemzetközi sajtó. Több tíz vöröskeresztes és vörös félholdas mentőcsapat dolgozik a helyszínen.

“Sokan lehetnek még a törmelékektől betemetve, akiknek a kimentése nehézségekbe ütközik!” – monda el Gholam Reza Masoumi, iráni katasztrófavédelmi vezető.

Az egyik földlökés erőssége 6,4-es volt, epicentruma 60 kilométerre Tabriztól északkeletre, a fészke pedig 9,9 kilométeres mélységben volt. A második, 6,3-as erősségű földrengés 11 perccel később, Varzegán város közelében történt. A két nagy erejű földmozgást azóta legalább negyven utórengés követte. Varzegánban és a közeli Ahár városában mintegy 210 túlélőt emeltek ki a romok alól. Kelet-Azerbajdzsán tartományt jobbára azeri kisebbség lakja.

Irán több jelentős törésvonal mentén fekszik, és számos földrengés pusztított a területén. A legsúlyosabb földmozgás 2003 decemberében Bám városában történt, ahol a halálos áldozatok száma 31 ezer volt, vagyis a lakosság egynegyede nem élte túl a természeti csapást.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.