Úttörő műtéttel vérrögöt “porszívóztak ki” egy brit kisfiú szívéből

A világon elsőként mentették meg kisgyerek életét egy új műtéti eljárással, amely során az elzáródást okozó vérrögöt “kiporszívózták”, vákuummal kiszippantották szívéből.

 

A kétéves Albert Tansey eddig az egyetlen gyerek a világon, akinél a minivákuumos értisztítást alkalmazták elzáródott artériája felszabadítására, keringése helyreállítására. Korábban csak felnőttek szívénél próbálkoztak az eljárással.

A kisfiút már hazaengedték a leicesteri Glenfield Kórházból, most burbage-i (Leicestershire) otthonában lábadozik szülei, Annita és Adam Tansey mellett.

Albert egy olyan rendellenességgel – az úgynevezett hypoplasztikus balkamrai szindrómával – született, amelyben a szív bal oldala nem megfelelően alakul ki. Egyhetes korában megműtötték a szívét, majd kilenc hónappal később újabb nyitott szívműtétje volt. Az orvosok elégedettek voltak felépülésével, ám egy hónappal ezelőtt a fiú mellkasi fájdalomra panaszkodott, majd hirtelen összeesett otthon.

A kórházban derült ki, hogy a Albertnek szívrohama volt, az eret elzáró vérrögöt először megpróbálták gyógyszerrel feloldani. A következő napokban mindent megtettek, hogy stabilizálják szíve állapotát, végül úgy döntöttek, hogy utolsó lehetőségként megpróbálják kiszippantani a rögöt.

A szülőknek a 2 éves Alberten kívül négy nagyobb gyereke is van: Charlie 16, George 14, Emily 12, Fred pedig 6 éves – írta a The Daily Telegprah című brit lap (http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9461236/Surgeons-hoover-boys-heart-to-remove-deadly-clot-in-groundbreaking-operation.html).

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.