Grillezzünk (2. rész)

Hogy a húsok vajpuhák legyenek, érdemes őket két nappal a grillezés előtt bepácolni, így a fűszerek íze szinte robban majd a nyelveden. Íme még néhány a jól bevált grillrecept­jeim közül.

Vajhalfilé citromfüves pácban

Ez az egyik legfinomabb dolog, amit valaha készítettem. A vajhalfilé-szeleteket sütés előtt 1 órával citromlével enyhén megcsöpögtetem, sózom, borsozom, friss citromfűlevél-darabokat szórok rá, meglocsolom olívaolajjal, és
sütésig állni hagyom. A grillen oldalanként
3 perc alatt meg is sül.

Házi hamburger

Nem kell hozzá más, csak félzsíros darált marhahús, 1 kg húshoz 20 dkg vaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 apróra vágott lilahagyma, só, bors, mokkáskanálnyi őrölt kömény.
A sütés előtti napon elkészítem a fűszervajat.
A szobahőmérsékletű vajba belekeverem a fűszereket, folpack segítségével hengert formázok belőle, és a hűtőben hagyom megdermedni. A grillezéskor tenyerembe veszek 1 gombócnyi darálthúst, a közepébe teszek 1 darabka fűszervajat, majd a húsból lapos pogácsát formázok. Sülés közben a hús közepében olvadozó fűszervaj átjárja az egész húspogácsát.
A végeredmény egy hihetetlenül ízgazdag hamburgerhusi lesz.

Barbecue szósz

A barbecue szósz minden grillezés elengedhetetlen kelléke. Az én változatom hosszú kísérletezés eredménye, szerintem nagyon finom, és ami a legfontosabb, nem kell hozzá semmilyen különleges alapanyag!
Hozzávalók fél liter szószhoz: 10 fej lila- és vöröshagyma vegyesen, meghámozva és szálkásra vágva, 1 dl olívaolaj, 1 kávéscsészényi barnacukor, 1 kávéscsészényi őrölt szegfűbors, 2 db füstölthús-kocka, mokkáskanálnyi só, 1 nagyobb paradicsom lehéjazva, kimagozva, apró kockára vágva, 4 evőkanál paradicsompüré, mokkáskanálnyi őrölt feketebors, csipetnyi őrölt chili és 1 üveg barna sör.
Az olívaolajon a cukrot halványbarnára karamellizáljuk, rádobjuk a szálasra vágott hagymát, a fűszereket, és a hagymát mindig egy kis sör hozzáadásával teljesen pépesre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott paradicsomhúst, a paradicsomkonzervet, belemorzsoljuk a füstölthús-kockákat, két evőkanál balzsamecetet adunk hozzá és felöntjük a maradék sörrel. Mártás sűrűségűre forraljuk.

A fenti receptekkel biztosak lehetünk a kerti parti sikerében, de természetesen érdemes kísérletezni  új fűszerekkel, más elkészítési módokkal is.
Jó étvágyat!
Puczné dr. Mák Éva

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.