Díszvacsora a Sándor-palotában hagyományteremtő szándékkal

Hagyományteremtő szándékkal díszvacsorát adott Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában négy olyan magyar ember tiszteletére, aki kiemelkedő teljesítményével kiérdemelte az ország polgárainak megbecsülését, és tevékenységével öregbítette a világban a magyarság hírnevét – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatósága kedden az MTI-vel.

 

A tájékoztatás szerint az első államfői díszvacsora vendége volt Szemerédi Endre matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, aki nemzetközi tudományos ismertségre tett szert kombinatorikai, számelméleti és algoritmuselméleti kutatásaival, eredményeivel.

A közleményben felidézték, hogy a Széchenyi-díjas professzor május 23-án V. Harald norvég királytól vette át az Abel-díjat a diszkrét matematika területén elért eredményeiért.

Részt vett a díszvacsorán Katz Sándor középiskolai matematikatanár, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára, aki évtizedek óta számos díjat elérő, versenyeken kiemelkedő helyezést szerző fiatal diákot nevelt, többek között Nusser Zoltán, Széchenyi-díjas neurobiológus-agykutatót, illetve a mostani ISEF nemzetközi tudományos és innovációs versenyen 4. helyet elérő fiatalokat.

A díszvacsorán jelen volt Énekes Péter és Köpenczei Gergő is, a két diák az ISEF nemzetközi tudományos és innovációs versenyen 4. helyezést ért el májusban. Ma már mindketten a Budapesti Műszaki Egyetem elsőéves hallgatói. Az ISEF a világ legrangosabb nemzetközi tehetségkutató versenye, 1955 óta minden évben megrendezik. 68 országból és az Egyesült Államokból összesen mintegy 1500 fiatal vett részt az idei versenyen. A matematikai szekcióban – ahol a magyar diákok egy matematikai függvényen alapuló egyirányú titkosítási módszer, általuk kitalált és kidolgozott algoritmusával vettek részt – több, mint 100 projekt szerepelt, ebben a rangos mezőnyben sikerült a fiataloknak a 4. díjat kiérdemelniük.

Balról: Katz Sándor középiskolai matematikatanár, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára, aki évtizedek óta számos díjat elérő, versenyeken kiemelkedő helyezést szerző fiatal diákot nevelt, Katz Sándor felesége, Szemerédi Endre matematikus felesége, Szemerédi Endre Abel-díjas matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, aki nemzetközi tudományos ismertségre tett szert kombinatorikai, számelméleti és algoritmuselméleti kutatásaival, eredményeivel, Énekes Péter és Köpenczei Gergő az ISEF nemzetközi tudományos és innovációs versenyen 4. helyezést elérő diákok, akik ma a Budapesti Műszaki Egyetem első éves hallgatói és Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában. Hagyományteremtő szándékkal díszvacsorát adott Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában négy olyan magyar ember tiszteletére, aki kiemelkedő teljesítményével kiérdemelte az ország polgárainak megbecsülését, és tevékenységével öregbítette a világban a magyarság hírnevét. MTI Fotó: Soós Lajos

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.