Párizs és Berlin a gazdasági, a monetáris, majd a politikai unió elmélyítését szeretné

Franciaország és Németország is a gazdasági, a monetáris, később pedig a politikai unió elmélyítését szeretné – mondta szerda este Francois Hollande francia elnök Párizsban, az Angela Merkel német kancellárral elköltendő munkavacsorája előtt.

 

A két ország vezetője a csütörtökön kezdődő félévzáró uniós Európai csúcstalálkozó előtt – amelyet Hollande “meghatározónak” ítélt meg az eurózóna jövője szempontjából – egyezteti álláspontját. Merkel először jár Párizsban azóta, hogy Francois Hollande-ot választották meg államfőnek.

“Egy nagyon fontos csúcsértekezlet előtt állunk, és már eddig is sokat dolgoztunk. Történtek előrelépések, mégpedig a növekedés tekintetében, amely számos sikeres tárgyalás témája volt. Az Európai Tanácsnak kell ezekről döntenie” – fogalmazott a francia elnök. Hozzátette: “Tudjuk azt is, hogy a pénzügyi stabilizáció előkészítésére kell intézkedéseket előkészítenünk, és mindketten a gazdasági, a monetáris, majd később a politikai unió elmélyítését szeretnénk az integráció és a szolidaritás elérése érdekében. Annyi integrációt, amennyi szükséges, és annyi szolidaritást, amennyit csak lehet”.

Merkel megerősítette, hogy “ez a szellem jellemzi” mindkettőjüket “akkor, amikor Európában sokan tekintenek” rájuk. “Meg akarjuk erősíteni Európa összetartozását, erejét, egységét és szolidaritását” – mutatott rá.

“A helyzet komoly. Kötelességünk, hogy erős és szilárd Európát építsünk. A növekedési paktum kérdésében már jelentős előrelépéseket tettünk, remélem, holnap el is tudjuk fogadni” – hangsúlyozta a német kancellár is. Úgy vélte, hogy “még több Európa kell, olyan Európa, amely működik, a piacok ezt várják, olyan Európa kell, amelynek tagjai segítik egymást” – zárta a munkavacsora előtt rövid nyilatkozatát az Elysée-palota udvarán a német kancellár.

Párizsba való érkezése előtt a Merkel a Bundestagban elmondott beszédében megismételte, hogy szerinte nincs gyors és egyszerű megoldás az euróövezeti államadósság-válságra, és a külön-külön felhalmozott adósság törlesztésére is csak akkor lehet közösen garanciát vállalni, ha előbb kiépülnek a közös ellenőrzés intézményei. Azt is mondta, hogy félőnek tartja, Brüsszelben “ismét repkednek majd az ötletek” a külön-külön felhalmozott adósság törlesztése feletti közös felelősségvállalásról, és túl kevés szó esik az ellenőrzés eszközeiről és a szerkezeti reformokról.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.