MSZP: egy kézbe kerülhet a tankönyvpiac

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták elnökségi tagja szerint egy kézbe kerülhet a tankönyvpiac. A politikus szerdán azt mondta az MTI-nek, hogy a tankönyvpiac rendjének tervezett módosítása azzal a veszéllyel fenyeget, hogy ezen a területen is megjelennek az “oligarchák”.

 

A változtatás után – amelyről kedden kezdett tárgyalni a parlament – a szakminiszter hagyhatná jóvá a tankönyveket, így akár monopolhelyzet is kialakulhat, főleg, hogy a miniszter által kiválasztott tankönyv helyett az iskolák nem választhatnának másikat – közölte Kunhalmi Ágnes.

Véleménye szerint ez a rendszer kizárja, hogy a helyi sajátosságoknak, a gyerekek felkészültségének megfelelő tankönyvekből tanítsanak a pedagógusok, akik jó esetben néhány tankönyvből választhatnának, rossz esetben pedig választási lehetőségük sem lenne.

A szocialista politikus szerint a centralizáció szakmailag indokolatlan, így felvetődik a gyanú, hogy a Fidesz a földbérletpályázatokhoz hasonlóan a 16-18 milliárd forintos tankönyvpiacon is a hozzá közel álló érdekcsoportokat, “oligarchákat” akarja helyzetbe hozni egy titkolt bírálati szempontokon nyugvó pályázati rendszerrel. Mint mondta, az átalakítás kétlépcsős: előbb a tankönyvek terjesztésére létrehozták az állami tulajdonú könyvtárellátót, majd most a pályázati rendszert központosítják.

Kunhalmi Ágnes arra is kitért, hogy már a parlament előtt van a köznevelési és a felsőoktatási törvény módosítása is, noha még hatályba sem léptek, sőt a köznevelési törvényhez több mint nyolcvan módosító indítványt nyújtottak be kormánypárti képviselők. Véleménye szerint ez azt jelzi, hogy az iskolák államosítását, amit az MSZP eddig is ellenzett, nem készítették elő, az állami intézményfenntartó központ pedig érzéketlen lesz a helyi problémákra.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.