Ali Agca, a pápa elleni merénylet elkövetője, nyilatkozott az olasz sajtónak

A II. János Pál pápa elleni merényletről és Emanuela Orlandi római diáklány elrablásáról is beszélt Ali Agca volt terrorista a Corriere della Sera olasz napilap csütörtöki számában.

 

A török börtönből 2010 januárjában szabadult Mehmet Ali Agca az Isztambulhoz közeli otthonában adott interjút,  szabadulása óta először az olasz újságnak.

A Corriere della Serának elmondta, hogy “új életet” kezdett és napjait az evangélium olvasásával tölti.

Ali Agca 1981. május 13-án, a Szent Péter téren lőtt rá a lengyel pápára. A merénylet megbízójaként többek között a bolgár titkosszolgálatot és Agostino Casaroli bíborost, egykori szentszéki államtitkárt is megnevezte.

Arra a kérdésre, hogy a bolgár titkosszolgálat elleni vádjait később miért vonta vissza, Agca a Corrierének úgy reagált, hogy a mostani “nem a legmegfelelőbb idő a válaszadásra”.

Casarolival kapcsolatban elismerte, hogy hazudott, “súlyos igazságtalanságot” követve el a bíboros ellen.

Ami az 1983-ban eltűnt Emanuela Orlandinak, egy vatikáni alkalmazott lányának elrablását illeti, Agca kijelentette, hogy Emanuela nem halt meg, Törökországban él.

“A múltban sokszor több okból hazudtam, de most csak az igazat szabad mondanom: semmilyen ország, semmilyen intézmény és semmilyen nyugati titkosszolgálat nem vett részt a lány elrablásában. Emanuela Orlandit csak azért rabolták el, hogy velem kicseréljék és én szabadulhassak”- mondta.

Agca 1981-2000 között volt olasz börtönben. Törökországnak történt kiadatása után először hat évet, majd újabb négy évet kellett leülnie, ez utóbbi büntetést Abdi Ipekci török újságíró 1979-es meggyilkolása miatt szabták ki rá.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.