Megemlékezés lesz szombaton a tízéves budaörsi német katonai temetőben

Megemlékezést tartanak a Budaörsön lévő német katonai temetőben szombaton abból az alkalomból, hogy tíz évvel ezelőtt hozták létre a sírkertet; az eseményen Hende Csaba honvédelmi miniszter mond beszédet – közölte a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja az MTI-vel.

 

Kovács Imre tájékoztatása szerint a szövetség által szervezett megemlékezésen jelen lesz Matei Ion Hoffmann, Németország budapesti nagykövete, Nagy Andor, a magyar Országgyűlés magyar-német baráti tagozatának elnöke, valamint Büge Michael, a berlini szenátus egészség- és szociálisügyi államtitkára, akinek a nagyapja szintén a budaörsi temetőben nyugszik. A szövetség több száz németországi és ausztriai résztvevőt vár az eseményre.

A budaörsi katonai temetőben csaknem 14 ezer német és több mint 600 magyar, a II. világháborúban elesett katona nyugszik. A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség Komárom-Esztergom és Pest megye, valamint Budapest területéről szállította át az elhunytakat ebbe a temetőbe – olvasható a közleményben.

Utaltak arra, hogy a II. világháború idején mintegy 54 ezer német katona halt meg Magyarországon. A német hadisírgondozó szövetség már az 1960-as években folytatott tárgyalásokat a Magyar Vöröskereszttel a sírok feltérképezéséről, s 1987-ben állította helyre az első temetőket. A hadisíregyezmény 1993. évi aláírása után a szervezet szisztematikusan kezdte meg magyarországi munkáját és a halottak központi hadisírhelyekre történő átszállítását.

A budaörsi temető 10 évvel ezelőtti felavatásával ezek száma 16-ra emelkedett. A létesítmény része egy mintegy 700 adományozott fából álló békepark is, amelyet 1998-ban nyitottak meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.