A tulajdonos megszüntetné a Budaörs TV-t

A városi TV-t működtető Televízió Budaörsért Alapítvány a múlt héten közleményben tájékoztatta a testület tagjait arról, hogy július 1-jétől leállítják a műsorszolgáltatást. Ezt a ,,pénzcsapok elzárásával”, vagyis pénzügyi nehézségekkel indokolták. Bakk István, a Televízió Budaörsért Alapítvány elnöke korábban két alternatívát ajánlott a képviselőknek. Az egyik, hogy az önkormányzat 30 millió Ft-ért megveszi a műsorszolgáltatót. A másik pedig az, hogy a városi TV kereskedelmi csatornává alakul, azaz függetlenedik Budaörstől.


A Budaörs TV   elhalasztotta július 1-jei megszűnését, mert testület további nagyságrendileg 10 millió Ft-os támogatás kifizetéséről döntött. Ez az összeg az év végéig lesz majd elegendő a televízió számára.

Császárné Kollár Tímea, Jobbikos  és Török István Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselők a mai testületi ülésre közösen benyújtottak  egy olyan sürgősségi előterjesztést, amely arról szól, hogy: “A Képviselő-testület kifejezi szándékát,  hogy a 2014. őszéig tartó önkormányzati ciklusban a budaörsi városi közcélú televíziós műsorszolgáltatást kiemelt közérdeknek tekinti és a közcélú televíziós műsorszolgáltatás jogszerű működésének és működtetésének feltételeit a jövőben a lehetőségek figyelembevételével átdolgozza.

A képviselők előterjesztésének lényege az, hogy városvezetés elkötelezett aziránt, hogy a városnak legyen saját televíziója, mert a lakosság tájékoztatását kiemelten fontosnak tartják. A Televízió gazdasági-jogi működtetési feltételrendszer kidolgozása a testületnek a mai ülésétől számított 6 hónapon belül tesznek javaslatot a képviselők.

A legnagyobb nyitott kérdés az, hogy milyen eszközökkel lehet elérni, hogy a közérdek ne sérüljön, vagyis a televízió működjön tovább. Megveszi a televíziót az önkormányzat? Vagy újat hoz létre? Ez az év végén fog majd kiderülni. Mindenesetre azt meg kell vizsgálni, hogy érdemes -e olyan televízióra költeni 30 millió Ft-ot, amely komoly fejlesztésre szorul. Például a digitális sugárzásra való átállás, melynek elmulasztása TV megszűnéséhez vezetne 2013-tól. Ez a beruházás körülbelül 6-8 millió Ft-ot emészthet majd fel.

A „Televízió Budaörsért” Alapítvány  évtizedek óta részese a városi közcélú televíziós műsorszolgáltatásnak, az általa létrehozott TELEVIDEO Budaörs Kft-n keresztül. Az Alapítvány létrehozójának (rendszerváltás előtt működő tanács) jogutód nélküli megszűnése miatt – hosszú ideje rendezetlen a TV jogi és gazdasági szabályozása, amit a  jövőben részletesen rendezni kell, mert ez a beterjesztők szerint kiemelt városi közérdek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.