Az MSZP vitát kezdeményez a kötelező választási részvételről

Az MSZP azt javasolja, kezdődjön társadalmi és szakmai vita arról, hogy kötelezővé tegyék a szavazásra jogosult állampolgároknak a részvételt a parlamenti, illetve az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon.

 

A kezdeményezésről Molnár Zsolt országgyűlési képviselő számolt be újságíróknak a szocialisták szerdai elnökségi ülése után, kiemelve, hogy a kötelező választási részvétel előírása – amint nemzetközi példák bizonyítják – növeli a kormányok legitimációját, a demokratikus intézményrendszerbe vetett hitet és a választói tudatosságot.

Elmondta, hogy javaslatukat választási szakértőkkel, civil szervezetekkel és a választási eljárási törvényről szóló egyeztetéseken a parlamenti pártokkal is megvitatnák.

Hangsúlyozta, hogy csupán a részvételt írnák elő, a pártválasztást nem, így senkinek a lelkiismereti szabadsága nem sérülne, érvénytelenül is lehetne szavazni.

A választásoktól való távolmaradást nem sújtanák pénzbírsággal, ösztönzők bevezetését viszont elképzelhetőnek tartják – mondta, hozzáfűzve, hogy ezek körét is a társadalmi vitában határoznák meg. Lehetséges példaként a kis mértékű adójóváírást, adókedvezményt említette az MTI kérdésére.

Az MSZP budapesti elnöke javaslatukat az előzetes regisztráció bevezetésével állította szembe, mondván, hogy a korábban a választási rendszert már a saját érdekeinek megfelelően átalakító Fidesz újabb ötlete a demokrácia leépítését célozza és cenzus bevezetéseként értelmezhető.

A választási részvételt több államban, így például Belgiumban, Luxemburgban és Ausztráliában is kötelezően előírják, és így tettek korábban Görögországban is – hozta példaként Molnár Zsolt az MTI érdeklődésére. A szankciórendszer viszont eltérő: van, ahol közérdekű munkát, máshol jelképes vagy – például Cipruson – nagyobb pénzbüntetést szabnak ki.

Javaslatuk melletti érvként említette az MSZP-s politikus a legutóbbi parlamenti választást is, amikor a Fidesz-KDNP a nyolcmillió választásra jogosult közül 2,7 millió szavazatát begyűjtve jutott kétharmados többséghez.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.