A csoportból csak a volt norvég kormányfő nem kapott vízumot Kínába

Kína nem adta meg a beutazási engedélyt Norvégia volt miniszterelnökének, aki egy egyházakkal kapcsolatos nemzetközi rendezvényre volt hivatalos.

 

Kjell Magne Bondevik kormányfői terminusa 2005-ben ért véget, s most a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának (WCC) első kínai rendezvényére kapott meghívót, amit a kelet-kínai Nankingban (Nanjing) tartanak.

A szervezet főtitkára, az ugyancsak norvég Olav Fykse Tveit meglepetésének és csalódottságának adott hangot a történtek miatt, s a lépést szerencsétlennek tartotta a tervezett fórum kimenetele szempontjából.

A kereszténydemokrata párti Bondevik az Aftenposten című norvég lapnak azt nyilatkozta, hogy a kínai nagykövetségen nem indokolták a döntést, s a lap szerint ő az egyetlen, aki a 30 fős delegációból nem kapott vízumot.

A kínai külügyminisztérium szóvivője kedden kitért a válasz elől, s írásos közleményében csupán annyit közölt, hogy kínaiak vízumkérelmét naponta utasítják el, a vízumpolitika országonként változó, az esetet pedig nem kell “túlmagyarázni”.

Bondevik az Aftenpostenben úgy nyilatkozott, hogy minden bizonnyal nélküle is le fogják tudni bonyolítani a rendezvényt, bár ő szívesen vett volna részt rajta. A helyzetet úgy értelmezte, mint a nem nyugvó kínai harag megnyilvánulása, amiért két éve a norvég Nobel-díj Bizottság Liu Hsziao-po kínai másként gondolkodónak (Liu Xiabo) ítélte a Nobel-békedíjat.

A norvég politikus, aki Oslóban jelenleg egy emberi jogokat támogató békeközpontot vezet, arra is kitért, hogy 2010 októbere óta a norvégok közül sokaknak utasították el a vízumkérelmét. “Nekem nem volt közöm a díj odaítéléséhez, de talán olvastak arról, hogy pozitívan viszonyultam hozzá” – jegyezte meg az exkormányfő.

Kína és Norvégia között a börtönbüntetését töltő Li Hsziao-po díjazása óta jelentősen megromlott a diplomáciai és a gazdasági kapcsolat, mivel Peking nem hitte, hogy a norvég kormánynak nem volt beleszólása a békedíj odaítélésébe. A norvég gazdaságot – elsősorban is a halexportot- súlyosan érintő lépéseket Oslo szankciókként éli meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.