“Oszthatatlan” atomot feleztek meg, majd raktak újból össze német kutatók

Noha az atom szó “oszthatatlant” jelent, a Bonni Egyetem kutatóinak sikerült kvantummechanikai eszközökkel pontosan félbevágni, majd újból összerakni egy céziumatomot.

 

A kutatásról az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában jelent meg tanulmány.

A kísérletek során a céziumatomot lézerek segítségéve csaknem az abszolút nulla fokig hűtötték le, majd egy másik lézersugárral tartották fogva. Az utóbbi kulcsszerepet játszott az atom széthasításában – olvasható a vizsgálatot ismertető PhysOrg (http://phys.org) tudományos hírportálon.

Az atomok kétféle spinnel rendelkeznek, azaz kétféle irányban foroghatnak. A lézersugár következésképp egyaránt “forgathatja” az atomot jobbra vagy balra, de ha egyszerre “pörgeti meg” mindkét irányban, az atommag széthasad. “Az atommag ‘tudathasadásos’ személyiséggel rendelkezik: a fele jobbra, a másik fele balra törekszik, ám mégis egyben marad” – magyarázta Andreas Steffen, a tanulmány vezető szerzője.

A kísérlet során a céziumatom két fele tíz mikrométerre, azaz a milliméter századrészére távolodott el egymástól, ami óriási távolság egy atom esetében, majd ezt követően a két fél újból sértetlenül egyesült.

Az abszolút nulla fok az a hőmérséklet, amelynél a testből nem nyerhető ki hőenergia. A Kelvin-skálán (abszolút hőmérsékleti skálán) ez 0 K, a Celsius-skálán pedig -273,15 Celsius fok.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.