Kormány: a jegybanki devizatartalék felett kizárólag az MNB rendelkezhet

A kormány cáfolja az LMP azon állítását, miszerint szándékában állna a Magyar Nemzeti Bank kezelésében lévő devizatartalékok felhasználása.

 

A kormányszóvivői iroda az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében hangsúlyozza: az LMP riogat és felesleges társadalmi feszültséget kelt, holott a kormány álláspontja egyértelmű és világos: a jegybank függetlenségét megkérdőjelezhetetlennek tekinti.

Az LMP írásbeli kérdéssel fordult Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez és Varga Mihály IMF-főtárgyalóhoz, arra kérve őket, hogy nyilatkozzanak: mi a kormány álláspontja a magyarországi devizatartalékok optimális szintjéről, és szándékában áll-e a Magyar Nemzeti Bank kezelésében lévő devizatartalékokat felhasználni.

“A devizatartalékoknak fontos szerepük van egy ország pénzügyi stabilitása szempontjából, ugyanakkor tudjuk, hogy éppen ezek ellenőrzése feletti huzakodás is okozza az IMF-hiteltárgyalások csúszását. Ez havi 8-10 milliárd forint pluszkiadást jelent, amit a magyar állampolgárok fizetnek meg” – írta az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében Scheiring Gábor országgyűlési képviselő, az LMP gazdasági kabinetjének vezetője. Szerinte úgy tűnik, a kabinet még mindig nem hajlandó elvetni “a kormányfő által decemberben felvetett gondolatot, hogy elköltse a 35,5 milliárd eurós devizatartalék egy részét”.

A kormányszóvivői iroda közleménye felidézi, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium január 3-án kiadott közleménye rögzítette: a magyar devizatartalék nagy kincs, óvni kell, abból nem lehet forrásokat a gazdasági növekedést támogató programokra felhasználni. Ezt erősítette meg Orbán Viktor miniszterelnök január 6-án, Simor András jegybankelnökkel folytatott megbeszélése után, amikor kijelentette: “a jegybank által kezelt devizatartalék feletti rendelkezés joga kizárólag a jegybankot illeti meg”.

A kormányszóvivői iroda szerint ebből adódóan az LMP közleménye szándékosan félrevezet: a miniszterelnök ugyanis a gazdasági növekedés elősegítése érdekében csupán olyan pénzpiaci technikák (például jelzáloglevél-vásárlás, fedezett hitel) alkalmazását vetette fel 2011 végén az MNB vezetésének, amelyekkel a jegybank korábban is (például 2008-ban) élt, és amire Simor András végül is február 15-én megjelent közleményében garanciát vállalt.

A kormány leszögezi: abban érdekelt, hogy a magyarországi devizatartalékok szintje minél magasabb legyen, és ezáltal elősegítse a gazdaság stabilitását. Ezért is örömteli, hogy májusban 388 millió euróval tovább nőttek Magyarország devizatartalékai – zárul a közlemény.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.