900 millió Ft plusz pénz a költségvetésben – A vártnál jobban teljesítettek a cégek

Körülbelül 900 millió Ft plusz pénz keletkezett a tavalyi költségvetésben. Ennek az összegnek felhasználásáról május 23-án döntött a testület. Kálóczi Imre, a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a többlet összegből 500 millió Ft biztonsági tartalék átkerül a jövő évi költségvetésbe, az elvonások elkerülése miatt.

 

Döntés született az intézmény felújítási alap létrehozásáról, erre a célra  220 millió Ft-ot különítettek el a képviselők. Ha a Kincskereső Óvoda bővítése nem jöhet létre Uniós pályázati finanszírozásból, akkor Budaörs a felújítási alapból valósítja meg a beruházást. Tudtuk meg Kálóczi Imrétől. A pénzmaradvány többi részéből, pedig az 2012-es általános tartalék kerül feltöltésre.
A tavalyi és idei év költségvetésének összeállításánál is fontos szempont volt a biztonság. A többlet pénz nagy része az iparűzési adó bevételekből érkezett. A budaörsi cégek a vártnál jobban teljesítettek a gazdasági válság ellenére. Wittinghoff Tamás szerint kicsit pesszimista volt a testület a költségvetés készítésekor arra is oda figyeltek, hogy a kiadási oldalon a létező legkevesebbet költse az önkormányzat. Emiatt 2011-ben több civil szervezet támogatását is átlagban  10%-kal konszolidálták a képviselők.

http://youtu.be/5rfDVuP6-AA

Uploaded by: budaorsiinfo
Hosted: youtube

Megfogadta az Állami Számvevőszék ajánlásait Budaörs

Az Állami Számvevőszék több ajánlást is megfogalmazott Budaörsről készült jelentésében a képviselők, a polgármester és a jegyző felé, mely javaslatok közül kettőt május 23-án korrigált a testület.
Sánta Áron, a pénzügyi bizottság elnöke, a Budaörsi infónak elmondta, hogy a kifogások nagy része valamit találjunk ki és valamit mondjunk jellegű ajánlás. Két olyan fontos pont volt, amit javított a testület, az egyik az önkormányzati vagyon kérdése, ami jelenleg Budaörs 50 milliárd forintos nagyságrendű, ebbe minden önkormányzati tulajdon beletartozik. Ennek éves az elhasználódásból eredő érték csökkenését, korábban nem tüntette fel beszámolójában az önkormányzat. Ennek orvoslását megtette a képviselő-testület. Közölte Sánta Áron.
A másik pontja az ÁSZ jelentésének, hogy a polgármestert felkérik arra, hogy a város hosszú távú gazdálkodási programjának előkészítését minden évben tegye meg. Sánta Áron szerint ez nem könnyen oldható meg, mert a mai körülmények között, amikor a jövő évi költségvetést elég nehéz megjósolni. Még nem tisztázott milyen bevételi forrásokkal tud a város számolni. Wittinghoff Tamás ezt a tanácsot nehezen lehet komolyan venni. Mindenesetre az Állami Számvevőszéknek  nem az a feladat, hogy egy aktuális helyzethez viszonyítva fogalmazzon meg ajánlásokat, hanem egy általános normális önkormányzati működésre javasolja ezt a gondolkodást. Sánta Áron bízik abban , hogy a jövő évben a új költségvetési szisztéma alkalmazása után, tényleg megalapozottan lesz lehetősége Budaörsnek.
Wittinghoff Tamás szerint az jelentése az önkormányzati vagyon felmérésére irányult. A polgármester számára nyilvánvaló, hogy központosításoknál figyelembe veendő vizsgálat az, ami készült.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.