Nyirő József újratemetése – Román közéleti szereplők reakciói

Több román közéleti szereplő nehezményezte csütörtökön Nyirő József pünkösdre tervezett székelyudvarhelyi újratemetését.

 

Mircea Geoana független szenátor, volt szenátusi elnök, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt korábbi elnöke szerint a bukaresti parlamentnek nyilatkozatban kellene elítélnie azt, hogy Nyirő újratemetése által olyan személy tiszteletére szerveznek megemlékezést, akivel szemben “nagyon komolyan felmerül” a fasizmus, a románellenesség és az antiszemitizmus vádja.

“A román szenátusnak – külpolitikai szerepe miatt is – kötelessége fellépni a budapesti parlament provokáló megnyilvánulásával szemben. A román hatóságoknak meg kell akadályozniuk, hogy a vasárnapi székelyudvarhelyi rendezvényt a soviniszta, irredenta propaganda szolgálatába állítsák” – szögezte le Geoana, emlékeztetve arra, hogy 2002-ben ő volt az ország külügyminisztere, amikor Románia aláírta a Magyar Köztársasággal a stratégiai partnerségi nyilatkozatot.

Alexandru Florian, a romániai holocaust kutatásával foglalkozó Elie Wiesel Intézet igazgatója szerint Nyirő József fasiszta volt, ezért tiltakozik az ellen, hogy újratemetését közéleti eseményként, nyilvános tiszteletadással szervezik meg. Florian szerint igaz, hogy Nyirő nem volt sem gyilkos, sem felbujtó, de “a fasiszta hatalomátvétel után is tagja maradt a magyar törvényhozásnak, parlamenti bizottsági alelnökként tevékenykedett, tehát aktív fasiszta politikát folytatott”.  Az igazgató szerint Nyirő nyilvános dicsőítése a fasiszta eszmék népszerűsítését jelentené, amit Romániában is tilt a törvény.

Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke, független marosvásárhelyi polgármesterjelölt csütörtöki sajtóértekezletén úgy vélekedett: Nyirő József újratemetését kisajátította a politika, ami diplomáciai feszültségeket szított Magyarország és Románia között. “Nem  tesz jót az író emlékének az, hogy a végakarata szerinti családi eseményt, a szülőföldjén való újratemetést, választási kampánycélokra sajátították ki a politikusok” – mondta az ismert emberi jogi harcos. Smaranda Enache szerint ilyen körülmények között Nyirőnek – valóban értékes irodalmi munkássága helyett – politikai szerepvállalása került előtérbe, ami sem emlékének ápolását, sem a magyar-román bizalom erősítését nem szolgálja.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.