Eurovíziós Dalfesztivál 2012 – Engelbert Humperdinck győzni akar

Győzni jött az Eurovíziós Dalfesztiválra a romantika királyaként emlegetett Engelbert Humperdinck. A 76 éves brit előadóművész exkluzív interjút adott az MTI-nek az azeri fővárosban.

 

“Nagyon izgatott vagyok, hogy részese lehetek az Eurovíziós Dalfesztivál világának, számomra nagy megtiszteltetés, hogy felkértek az Egyesült Királyság képviseletére a versenyen. Negyvenöt éve utazom a világban, rengeteg tapasztalatot szereztem ezalatt, talán ezért gondolták, hogy segíthetek” – mondta az énekes.

Hozzátette: nemcsak a közvélemény egy részét, hanem őt magát is meglepte a BBC-től februárban kapott felkérés. “Eddigi pályafutásom során több mint 150 millió lemezt adtam el, nagyon sokat játszottam a kontinensen, szinte valamennyi országban, amelyik az idén részt vesz a versenyben, és ezeken a helyeken nagyon sok rajongóm van, számítok is a szavazataikra a döntőben”.

Humperdinck kihívásnak nevezte, hogy az Egyesült Királyság tizenöt éve nem tudott győzni az Eurovíziós Dalfesztiválon; az utolsó brit győztes 1997-ben a Katrina and the Waves volt. Engelbert Humperdinck a szombati döntőben a legelső színpadra lépő előadó lesz, és éppen utána fog következni a Magyarországot képviselő Compact Disco.

“Nagyon boldog lennék, ha haza tudnám vinni a trófeát, inspiráló számomra, hogy régen nyertünk. Mindenki bizakodó, esélyesnek tartanak, miért ne legyek én is optimista?” – jegyezte meg az énekes, akinek dala, a Love Will Set You Free (A szerelem szabaddá tesz) egy romantikus szám, hűen ahhoz a stílushoz, amely a sztárt mindig is jellemezte.

Engelbert Humperdinck 45 évvel ezelőtt lett világhírű, amikor Release Me című dalával vezette a brit slágerlistát, majd még ugyanabban az évben, 1967-ben a The Last Waltz-cal ugyanez sikerült neki.

“Ezeket a dalokat természetesen manapság is előadom a koncertjeimen. A Release Me történelmet írt, mert maga mögé utasította a Beatles dupla A-oldalas kislemezét, a Strawberry Fields Forevert és a Penny Lane-t, és 56 héten át volt a listákon. Nagyon sikeres volt a The Last Waltz is, és hasonló lehetőségeket látok a Love Will Set You Free-ben. Annak idején elneveztek a romantika királyának, új dalom is romantikus, a szerelemről szól, és hiszek abban, hogy a romantikus dalok viszik előre a világot” – fejtette ki a brit sztár.

Az orosz-udmurt nagymamák, a Buranovszkije Babuski egyik tagját nem számítva ő minden idők legidősebb indulója a dalfesztiválon, míg például Szlovéniát egy 16 éves kislány, Eva Boto képviseli. Engelbert Humperdinck azt mondta, nem hiszi, hogy a kor bármit is számítana ebben a tekintetben.

“A tapasztalataim engem segíthetnek, tartsanak a fiatalok tőlem. Nem lenne fair, ha minősíteném ellenfeleim dalait, győzzön a legjobb” – hangsúlyozta.

Az MTI-nek művészneve felvételének történetét is szívesen elmesélte, bár nyilván nem először tette. Arnold Dorsey néven született, az eredeti Engelbert Humperdinck egy 19-20. században élt osztrák zeneszerző volt.

“Első menedzserem, Gordon Mills ötlete volt a név, annak idején ő találta ki a Gilbert O’Sullivan és a Tom Jones művészneveket is. Korábban soha nem hallottam az osztrák zeneszerzőről, de most már tudom, hogy 1921-ben halt meg és ő írta a Jancsi és Julisa című meseoperát. Úgy tudom, neki nem volt annyi arany- és platinalemeze, mint nekem” – mondta nevetve Humperdinck.

Az énekes a közeljövőben két albumot is megjelentet: a egyik egy válogatás lesz legnagyobb slágereiből, a másik pedig egy vadonatúj felvételeket tartalmazó lemez.

“Az új korongon minden dalban lesz egy ismert közreműködő, de róluk egyelőre nem árulhatok el semmit. Az én részemmel már végeztem, úgy érzem, a dalok nagyon jók, modernek. A producer a Grammy-díjas Martin Terefe, a dalszerzők között van Dan Wilson, aki Adele legutóbbi kislemezét is írta” – mondta készülő anyagáról.

Mint az MTI kérdésére kifejtette, Magyarországon még sohasem járt, de szívesen adna ott koncertet. (Júniusban Chilében, Dél-Afrikában és Libanonban lép fel, augusztusban és ősszel az Egyesült Államokban turnézik.)

“Több albumomnak Leslie Mandoki volt a producere, nagyon jól együtt tudtunk dolgozni” – fűzte hozzá.

Az 57. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét szombaton rendezik Bakuban. Az Egyesült Királyságot képviselő Engelbert Humperdinck a francia, az olasz, az azeri, a spanyol és a német indulóval együtt kiemeltként került a fináléba.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.