Budaörs-Budapest szennyvíz projekt EU-s támogatásból

Európai Uniós finanszírozásból összesen 238 kilométer szennyvízcsatorna épülhet Budaörsön 16 fővárosi kerületben, a pályázat első fordulójának kedvező elbírálása után a végső döntés az idei év második felében várható. Budaörs jelenleg a törökbálinti telephelyre vezetteti a városban keletkező szennyvizet, de az rendszer rendkívül elavult, így hamarosan átalakításra kényszerül. A tervek szerint a későbbiekben szivattyú telepként fog funkcionálni.

 

Amikor az EU zöld utat ad a pályázatnak,  Budaörs szennyvíz hálózata a törökbálinti átalakult szivattyú telepen keresztül Budapestre vezet majd. A pályázat nem terjed ki az egész beruházásra, így a törökbálinti szennyvíz telepen lerakodott káros anyagok rekultivációja és ennek finanszírozása Budaörs és Törökbálint feladata lesz majd. Az előzetes becslések szerint, ez 2-2,5 milliárd forintnyi összeget fog felemészteni.

Sánta Áron önkormányzati képviselő szerkesztőségünknek elmondta, hogy a fogyasztói árak a beruházás miatt nem fognak változni. A városvezetés a fejlesztés megkezdése után 5 évvel fogja felülvizsgálni a hatósági árakat. A képviselő hozzátette a jövőben a szennyvíztisztító telep fenntartása nem fog költségként  jelentkezni, így ez a jövőben meggátolhatja a tarifák emelkedését.

Budaörs 2010-ben kötött megállapodást a fővárossal, Budapestnek az a célja, hogy ez elavult csatorna hálózatát megújítsa és kibővítse. A 2009-es adatok szerint a fővárosban lévő csaknem 890 ezer lakás több mint 5 százaléka, 46 ezer csatornázatlan, ezekben a háztartásokban 102 ezer ember él – közölte a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése projekt keddi budapesti sajtótájékoztatóján Simon Annamária, a Főpolgármesteri Hivatal projektmenedzsment főosztályának vezetője. Írja a Magyar Távirati Iroda.

Az MTI információi alapján, a meglévő tisztító létesítmények, illetve a csepeli Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep együttes kapacitása elegendő lenne arra, hogy a teljes fővárost, és az agglomeráció néhány települését is kiszolgálja. A szennyvíz a hiányzó csatornák és egyéb szükséges rendszerek miatt nem jut el a tisztítókig.

A főváros, illetve később a Budapest és Budaörs által létrehozott társulás a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében pályázott uniós támogatásra.

A főosztályvezető elmondta: a projekthez 80 százalékos uniós támogatást, nettó 26,5 milliárd forintot várnak.

A beruházás keretében a tervek szerint 16 fővárosi kerületben és Budaörsön összesen 238 kilométer szennyvízcsatorna épül, amelyre 14 ezer épületet, csaknem 20 ezer lakást kötnek majd rá.

A csatornák építését várhatóan 2013-ban kezdik, a munkák 2015 első felében fejeződnek be – közölte Bebesy László, a tervező Főmterv irodavezetője. A projekt megvalósításának ütemezését összehangolják a kivitelezés által érintett közterületeken várható egyéb munkálatokkal.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.