Sokan hagyták az utolsó napokra az szja-bevallást idén is

Az adózók az előző évekhez hasonlóan most sem igyekeztek túlságosan a személyi jövedelemadó (szja) bevallások benyújtásával, május 13-ig a várt bevallások kevesebb mint fele érkezett be az állami adóhatósághoz.

 

Linczmayer Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője az MTI-nek elmondta, a május 13-i adatok szerint összesen 1.960.724 személyi jövedelemadó bevallás érkezett. Ebből teljes adattartalmú bevallást 915.797, csökkentett adattartalmút 963.590, az új egyoldalas, úgynevezett söralátét adónyilatkozatot 14.063 adózó nyújtott be. Az állami adóhatóság a magánszemélyek nyilatkozatai alapján 255.971 egyszerűsített adóbevallást készített el, ebből 67.274 adózótól érkezett vissza a jóváhagyott bevallás.

A korábbi évek statisztikai adatai alapján a 2011-es adóévről mintegy 4,5 millió magánszemélynek kell elszámolnia személyi jövedelemadójáról.

Tavaly 4,6 millió szja-bevallást nyújtottak be. Ebből mintegy 600 ezret a munkáltatók, akik egyébként még ráérnek, hiszen az ő határidejük június 12., míg a magánszemélyeknek május 21-én éjfélig kell bevallani és befizetni az adót.

A már benyújtott és feldolgozott bevallások alapján május 13-ig összesen 33 milliárd forint személyi jövedelemadót utalt vissza a NAV a magánszemélyeknek, míg a különböző pénztáraknak a rendelkező nyilatkozatok alapján további 3,6 milliárd forintot. Tavaly ugyanezen időpontig az adózóknak 51,7 milliárd forintot, a kasszáknak 6,8 milliárd forintot utalt át a NAV.

A 30 napos határidőt tartani tudta az adóhatóság. A NAV minden esetben megvizsgálja, hogy a kiutalási igény jogos-e, s ha eltérést tapasztal, vagyis adatai alapján nem járna vissza pénz, behívják az adózót, és egyeztetnek vele. Eltérés olyan esetben fordulhat elő, amikor például valaki elfelejt feltüntetni a bevallásában valamilyen – osztalék- vagy egyéb – jövedelmet. Ha a kifizető adatot szolgáltatott, ez elég hamar kiderül – mondta Linczmayer Szilvia.

A bevallási határidőt célszerű betartani, mert késedelem esetén legfeljebb 200 ezer, hibás bevallás esetén legfeljebb 20 ezer forintos bírságot szabhat ki az adóhatóság.

A szóvivő hangsúlyozta: ezek maximum értékek. Nem arról van szó, hogy ha valaki késik három napot, rögtön számíthat egy 200 ezres bírsághatározatra. Az sem jellemző, hogy ha az adózó elront valamit a bevallásában, automatikusan kiszabja a bírságot a NAV. Sőt, az esetek mintegy 80 százalékában maga az adóhatóság javítja ki a bevallásban a hibát – ha valaki például elfelejtett két jövedelmet összeadni vagy rossz sorba írt valamit -, majd értesíti a magánszemélyt a javításról – mondta Linczmayer Szilvia.

Úgy fogalmazott, ha valaki nem ért egyet a javítással, jelentkezhet az adóhatóságnál, és közösen kiókumulálják a helyes megoldást. Az adózónak egyébként csak abban az esetben kell személyesen megjelennie, ha a hiba személyes közreműködése nélkül nem javítható.

A május 13-ig benyújtott szja-bevallások 25,2 százaléka bizonyult hibásnak. A leggyakoribb hiba az volt, hogy a magánszemélyek a munkáltató/kifizető által levont adóelőleget nem a bevallás megfelelő sorában tüntették fel. Számos esetben előfordul az is, hogy a magánszemélyek nem jelölik meg a bevallás főlapján, ha a visszaigényelhető összeget vissza szeretnék kérni. Ez nem minősül hibának, célszerű azonban figyelni rá, mert az adózó utóbb külön átvezetési nyomtatvány kitöltésével juthat a pénzéhez, amit elkerülhetne, ha bevallásán akaratát jelezné.

A papíralapon benyújtott bevallások főlapjáról sokszor hiányzik az adózó aláírása. Gyakori az adóazonosító szám hiánya is, ilyenkor a bevallás hibásnak minősül, függetlenül attól, hogy számszakilag hibátlan a kitöltése.

Amennyiben valaki önhibáján kívül nem tudja benyújtani május 21-ig a bevallását, késedelmét igazolási kérelemmel mentheti ki. Nagyon sokan el szokták felejteni, hogy ebben az esetben nemcsak az igazolási kérelmet kell benyújtani, hanem magát a bevallást is – hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Azok a magánszemélyek, akiknek az szja-fizetési kötelezettségük nem haladja meg a 100 ezer forintot, ám egy összegben nem tudják teljesíteni, a bevalláson feltüntetve idén is élhetnek a legfeljebb 4 havi pótlékmentes részletfizetés lehetőségével. Fontos változás azonban, hogy az idén az első részletet a bevallás benyújtásának határidejéig, azaz 2012. május 21-ig meg kell fizetni.

Az eddig beérkezett bevallásokat a legtöbben – 1.030.867 fő – a bevalláskitöltő program segítségével készítették el, és kinyomtatás után postai úton küldték be, 527.035 fő a bevalláskitöltő programmal készítette el, és az interneten keresztül, elektronikus formában küldte be, míg 402.822 fő nyomdai úton előállított, papíralapú bevalláson teljesítette bevallási kötelezettségét.

Bár évről évre többen ajánlják fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát, még mindig sokan nem választják a segítségadás e formáját, amellyel május 21-ig lehet élni. Az idén 89 egyházat és egy kiemelt költségvetési előirányzatot – a Nemzeti Tehetség Programot – lehet megjelölni kedvezményezettként.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.