Közzétette a jövő évi büdzsét megalapozó makroszámokat az NGM

Közzétette a jövő évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges makrogazgadasági feltételeket a Nemzetgazdasági Minisztérium a honlapján csütörtökön, a prognózis 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol, amely megegyezik a Széll Kálmán Terv 2.0-ban szereplő előrejelzéssel.

 

2013-ban az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya a GDP 2,2 százalékára csökken. A hiánycél elérését egyrészt a közszféra működési kiadásainál továbbra is érvényesített költségvetési takarékosság, másrészt a két Széll Kálmán Tervben kijelölt területeken megvalósított megtakarítások biztosítják – áll a dokumentumban.

Az NGM hangsúlyozza: a vártnál kedvezőtlenebb makrogazdasági környezet, az egyes ágazatokat terhelő átmeneti különadók kivezetése és a pénzügyi szervezetek különadójának csökkenése következtében pótlólagos intézkedések nélkül az államháztartás hiánya jelentősen túllépné a kitűzött értéket.

Jövőre a tárca a beruházások 0,3 százalékos bővülésére számít az idei 2,3 százalékos csökkenés után. A Széll Kálmán Terv 2.0-ban szereplő 1,4 százalékos mértéknél kevésbé, 1,2 százalékkal esik vissza idén a háztartások fogyasztása a dokumentum szerint, jövőre pedig 0,2 százalékkal bővül a korábban várt 0,7 százalék helyett.

Az infláció az idén 5,2, jövőre 4,2 százalék lesz. A nettó átlagkereset a 2012-es 1,7 százalékos növekedés után jövőre 4,8 százalékkal bővül.

Az export idei, 4,7 százalékos növekedési üteme jövőre 8,8 százalékra gyorsul, az importbővülés idei 2,8 százalékos üteme pedig 8,0 százalékra emelkedik.

A foglalkoztatottak száma az idén 1,2 százalékkal, jövőre 2,2 százalékkal bővül.

A prognózis az idén és jövőre is 299,40 forintos euróárfolyamot vesz alapul.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.