Budaörs építészeti értékeinek felmérése

Felmérik Budaörs építészeti emlékeit a Magyar Nemzeti Múzeum műemléki kutatási osztályának munkatársai. A budaörsi önkormányzat megbízásából elvégzett munka eredményeként aktualizálják, illetve kibővítik az úgynevezett helyi védett értékek listáját.

 

Thury László projektvezető, a múzeumban működő Nemzeti Örökségvédelmi Központ kutatója az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a 2007-ben készült, helyi védett értékeket tartalmazó lista felfrissítésére, bővítésére azért van szükség, mert a beköltözők körében is igen népszerű Budaörsön az egyre szaporodó építkezések veszélyeztethetik a védendő értékeket. Egy-egy bontási engedély kiadása előtt a helyi önkormányzatnak tudnia kell például, hogy szerepeltessen-e az engedélyben bizonyos, a munkálatokhoz kapcsolódó kikötéseket, nehogy megőrzendő épületek, épületrészek essenek a beépítés áldozatául.

A projektvezető tájékoztatása szerint 4-6 szakember járja a város utcáit, lefotózza a különösen értékesnek vélt házakat, elsősorban a homlokzatokra, tetőkre, nyílászárókra, illetve egyéb, a múltból megmaradt, helyi értéket képviselő épületrészekre figyelve, és az ingatlanról esetleg rendelkezésre álló történeteket is lejegyezik.

Ezt követően adatlapot készítenek, melyhez mellékleteket – például légi fotót – csatolnak. A lakásokba ritkán jutnak be, hiszen nap közben az emberek többsége dolgozik. Az önkormányzat rendelkezése értelmében a házak belső tereinek építészeti értékeit amúgy is csak akkor vehetik fel az adattárba, ha az érintett lakók ehhez hozzájárulnak.

A mai város “gyökerét” jelentő középkori falu nyomain kívül a XIX. századi paraszt-polgári sváb házak, a Kőhegy környéki pincesor présházai, illetve a történelmi városmagban található épületek különös figyelmet érdemelnek – emelte ki Thury László. A védendő értékek szép példájaként említette a budaörsi postát, amelyet egy barokk kiskastély átépítésével alakítottak ki.

A védett budaörsi építészeti értékeket tartalmazó, jelenleg 120 tételből álló lista valószínűleg a duplájára bővül majd, hiszen a felmérést értékelő csapat jelenleg a 170. tételnél tart, de még nem végeztek a munkával – hangsúlyozta a projekt vezetője.

A Budaörs XX. századi terjeszkedéséről is pontos képet festő, helytörténeti jelentőségű felmérés befejezése után a védett értékek új jegyzékéről az önkormányzat dönt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.