Az óriáspandák “unokatestvérei”

A medvefélékhez (Ursidae) tartozó ismeretlen faj  fosszíliáit fedezték fel spanyol paleontológusok, az óriáspandák “unokatestvéreinek” tartott állatok a mai Zaragoza tartományban éltek tizenegymillió évvel ezelőtt.

 

A leletről az Estudios Geológicos című folyóiratban jelent meg tanulmány.

Az Agriarctos beatrix fosszílis maradványait a spanyol Nemzeti Természettudományi Múzeum, valamint a Valenciai Egyetem őslénytankutatói tárták fel. Véleményük szerint ezek az állatok kisebbek voltak a medvefélék legkisebb képviselőinél, a jelenkori maláj medvéknél (Ursus malayanus) is, testsúlyuk nem haladhatta meg a 60 kilogrammot – olvasható a ScienceDaily (http://www.sciencedaily.com) tudományos hírportálon.

A medve küllemét nehéz ugyan meghatározni, ugyanis eddig csupán fogmaradványok kerültek elő, de a spanyol paleontológusok meggyőződése szerint bundája sötét lehetett, néhány fehér folttal tarkítva a mellkasán, a szemei körül.

Az Agriarctos beatrix erdőben élt, a ragadozók elől a fákra menekült és a mindenevőkhöz (omnivora) tartozott: étrendje főleg gyümölcsökből és zöldségekből állt, de időnként gerincesekkel, rovarokkal is táplálkozott, szerette a mézet és a döghúst sem vetette meg. Sokkal inkább “röghöz kötött volt”, mint az Ursidae-család ragadozó fajai – a barnamedvék és a jegesmedvék. Kihalását is vélhetően az erdőségek területének csökkenése okozhatta – a nyitottabb térségek a “versenyképesebb” fajoknak kedveztek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.