Bankadó – A tranzakciós adó mértéke egy ezrelék lesz

Egy ezrelékes mértéket javasol a kormány a pénzügyi tranzakciós illetékre, más néven tranzakciós adóra, amely a költségvetés számára 130 milliárd forint bevételt jelent 2013-tól – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

 

Kiemelte, hogy az adó alanyai a bankok, illetve a pénzintézetek lesznek.

Kérdésre válaszolva Matolcsy György közölte: a kormány azzal számol, hogy a bankok az éles verseny miatt nem tudják majd az ügyfelekre áthárítani az adót.

A tranzakciós adó alapja 130 ezer milliárd forint, ennek egy ezreléke a költségvetés által várt 130 milliárd forint – jelezte a miniszter, hozzátéve: ha egy család havonta 100 ezer forint összegű tranzakciót végez, akkor az által fizetendő tranzakciós adó 100 forint.

A miniszter elmondta, hogy a pénzügyi szektorban folyó teljes tranzakciós összeg 600 ezer milliárd forint, de például az MNB és a Magyar Államkincstár forgalmára nem terjed ki a tranzakciós adó.

A kormány, egyeztetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, a vállalatok közötti 5 millió forintnál nagyobb összeg esetében kötelezővé teszi a banki átutalást annak érdekében, hogy erősítse a gazdaság fehéredését – mondta Matolcsy György.

A miniszter jelezte azt is: ha egy magánszemély a saját számláin belül végez banki utalást, akkor azt nem terheli tranzakciós adó.

A Bankszövetség azt kérte a szakértői egyeztetés során, hogy a tranzakciós adó a magánszemélyeket terhelje, de ezt a javaslatot a kormány nem támogatta – felelte az MTI kérdésére Matolcsy György, aki azt is elmondta, hogy 2012-2013-ban évente 500-600 milliárd forinttal nő a költségvetés adóbevétele, ami lehetővé teszi, hogy a jövedelmet terhelő adók később csökkenjenek.

Matolcsy György bejelentette az egységes biztosítási adó bevezetését 2013-tól, ami kiváltja a biztosítási szférában jelenleg érvényes szektorális, baleseti és tűzvédelmi adót. Ettől az adónemtől 15 milliárd forint bevételt vár a kormány – tette hozzá.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.