Peking bocsánatkérést követel az amerikai nagykövetség eljárása miatt a Csen-ügyben

Kína bocsánatkérést, vizsgálatot és felelősségre vonást követelt szerdán az Egyesült Államoktól, amiért “nem normális módon”, a nemzetközi és helyi törvények figyelmen kívül hagyásával fogadott be pekingi nagykövetségére “egy kínai állampolgárt”, egy jogvédő aktivistát.

 

A kelet-kínai Santung (Shandong) tartomány Jinan (Yinan) megyéjéből származó Csen Kuang-cseng (Chen Guangcheng) április végén lépett be az Egyesült Államok nagykövetségére és hatnapos ott-tartózkodás után a saját akaratából távozott – mondta Liu Vej-min (Liu Weimin), a kínai külügyi tárca szóvivője.

“Meg kell jegyezni, hogy Csen Kuang-csenget – egy kínai állampolgárt – az amerikai fél vitte be a nagykövetségre, nem a normális módon” – mondta meg Liu, s kifejezte országa e lépés miatti felháborodását.

“Az Egyesült Államok e cselekedetével beavatkozott Kína belügyeibe, amit a kínai fél sosem fog elfogadni” – mondta Liu. Hozzáfűzte: amerikai részről már ígéretet kaptak arra, hogy megteszik a szükséges intézkedéseket a hasonló esetek elkerülésére.

Amerikai hivatalos közlés szerint Csen április 26-án, miután megszökött vidéki házi őrizetéből, “kivételes körülmények között” jutott a követségre, ahol orvosi ellátást kért, részben amiatt, hogy utazása során több helyen megsérült. A nagykövetség humanitárius okokból ideiglenesen befogadta a férfit, akit orvosi vizsgálatoknak vetettek alá és ellátták – szólt a tájékoztatás.

Csen ügyének rendezését megnyugtatónak tartotta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki hivatalos kétoldalú tárgyalásokra Pekingbe érkezett. “Örömömre szolgál, hogy elősegíthettük Csen Kuang-cseng tartózkodását az Egyesült Államok nagykövetségén, majd távozását onnan oly módon, hogy az megfelelt az ő választásának és kifejezte a mi értékeinket is” – áll a közleményében.

Az eddig nyilvánosságra került információkból tudni lehet, hogy Csent az amerikai nagykövet, Gary Locke szállította a Csaojang (Chaoyang) kerületi kórházba, ahol – amerikai tájékoztatás szerint – a szökése közben keletkezett sérüléseit látták el és találkozhatott a Santung (Shandong) tartományi otthonukból érkezett, rá váró családtagjaival.

Hírügynökségi jelentések arról számoltak be, hogy a kórházba vezető úton Csen telefonon beszélt ügyvédjével, akinek örömmel újságolta: “szabad vagyok, világos biztosítékokat kaptam”. Felhívta őt Clinton is, akinek a korábbi amerikai beszámolók alapján tört angolsággal azt mondta: “szeretnélek megcsókolni”, ám egy barátja – aki beszélt Csennel – később úgy magyarázta, hogy valójában azt akarta kifejezni: szeretné látni Clintont.

A legfrissebb hírek egymásnak ellentmondó magyarázatot adnak. Ezek egyike, hogy Csen fenyegetés hatására hagyta el a nagykövetséget, mondván, hogy a feleségét halálra verik, ha ott marad, vagy menedékjogot kér. Az AP amerikai hírügynökségnek ezt kiegészítette azzal, hogy a fenyegetést az amerikai hivatalos emberek közvetítették. Amerikai részről ugyanakkor tagadták, hogy tudtak volna ilyesfajta fenyegetésről, de annyit valóban közöltek vele, hogy a családja visszautazik, ha nem hagyja el a követséget.

Clinton közleményét követően a kínai külügyi szóvivő második alkalommal is  nyilatkozott. A tanulságok levonására szólította fel  az Egyesült Államokat és  sürgette, hogy a felelősség elhárítása, helytelen cselekedetének elhallgatása és a belügyekbe való beavatkozás helyett “fejezze be a közvélemény megtévesztését”.

A hírt, miszerint Csen Kuang-cseng megszökött vidéki házi őrizetéből, a hírügynökségek egy külföldi emberjogi szervezet információira hivatkozva a múlt pénteken közölték először.

Csen, aki gyermekkorában vesztette el látását, a Santung (Shandong) tartományi Linji város hatósági embereit 2005-ben azzal vádolta meg, hogy erőszakkal kényszerítettek nőket abortuszra és sterilizálásra. Az elmenekült nők családtagjait megverték, megkínozták – állította az ügyvéd, s ugyanabban az évben jogorvoslatért Pekingbe utazott.

Bírósági eljárásra nem került sor, ám a most 41. évében járó férfi a visszaélésekre ráirányította a figyelmet. A kínai hatóságok még akkor nyomozást indítottak, és több helyi vezetőt őrizetbe vettek.

Csen első házi őrizete fél évig tartott, majd 2006 nyarán hivatalosan is eljárást indítottak ellene. Végül 2006-ban 4 év 3 hónap szabadságvesztésre ítélték “rombolásért és a közlekedést akadályozó tömegmegmozdulás szervezéséért”. 2010-ben szabadult, és azóta élt felügyelet alatt Tungsiku (Dongshigu) faluban.

A Csennel szembeni hatósági eljárás komoly nemzetközi tiltakozást váltott ki, emberi jogi szervezetek, politikusok, újságírók keltek a védelmére és kezdeményezték szabadon engedését.

A texasi központú ChinaAid nevű szervezet vezetője, Bob Fu korábbi szavaiból arra lehetett következtetni, hogy az április végén Csent megszöktetők és bújtatók a férfit a pekingi amerikai nagykövetségre juttatták.

Csenről ezt követően az amerikai média kiderítette, hogy nem áll szándékában menekültstátusért folyamodni, az ügyben eljáró kínai hatóságok pedig arról biztosították Csen kínai menekítőit, hogy a férfi szabad mozgását, a fővárosba utazását nem tartják jogellenes cselekménynek, céljuk csupán a történtek pontos kiderítése volt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.