Május 1. – Az ellenzék szerint biztos munkahelyekre van szükség

Az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció (DK) szerint tisztes megélhetést adó, biztos munkahelyekre, valamint többkulcsos személyijövedelemadó-rendszerre van szükség Magyarországon.

 

Ezt hangsúlyozta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője és Molnár Csaba, a DK képviselőcsoportjának vezetője azon a fórumon, amelyet a május elsején együtt tüntető négy szakszervezeti szövetség rendezett Budapesten, a Városligetben kedden.

A közös tüntetésen az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) vett részt, vezetőik a szakszervezeti érdekképviselet fontosságát hangsúlyozták.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke elmondta, hogy az általuk demokratikusnak tartott pártok – a Fidesz, a KDNP, az LMP, az MSZP – frakcióvezetőit, valamint a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőjét hívták meg a fórumra. Harrach Péter, a KDNP, és Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője jelezte, más elfoglaltságuk van, és a frakcióik nevében sem jelent meg senki – mondta az MSZOSZ elnöke, hozzátéve, hogy “ez is egyfajta üzenet, hogy ki az, aki szóba akar állni a szakszervezeti tisztségviselőkkel május elsején”.

A Jobbik elítéli, hogy a konföderációk vezetése nyílt politikai állásfoglalást tett a balliberális eszmék mellett, amelyek “az ország jelenlegi, kétségbeejtő helyzetéhez is elvezettek” – reagált Pataky Péter szavaira Bertha Szilvia, a párt országgyűlési képviselője. A Jobbik továbbra is “azon fog dolgozni, hogy a munkaadók és munkavállalók jogai és kötelezettségei közti összhangot” megteremtse, ugyanakkor itt az ideje annak, hogy “csak valóban a munkavállalói érdekeket önös érdekek, egyéni vezetői ambíciók nélkül képviselő szakszervezetek működhessenek” – írta közleményében. Az ellenzéki pártok külön is tartottak ünnepségeket.

Mesterházy Attila úgy gondolja, az elmúlt két évben bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor kormánya embertelen, mert nem veszi emberszámba a munkásokat, a legnehezebb sorban élőket, azokat, akik szerinte az országot építik, és megfizetik a kabinet minden elrontott lépését. Az MSZP elnök-frakcióvezetője pártja fővárosi majálisán, a Városligetben azt mondta, a munkásság még ma is létezik, bár sok ünnepelni valója jelenleg nincs. Kiemelte: az MSZP hatalomra kerülése esetén az első intézkedések között szerepelne a dolgozókat védő jogok megerősítése, a szakszervezeti jogosítványok visszaadása.

Az LMP majálisán tartott sajtótájékoztatón Csiba Katalin szóvivő és Szél Bernadett képviselő a fiatalok problémáira igyekezett felhívni a figyelmet. Az LMP úgy látja, hogy a munka ünnepén nincs mit ünnepelni, mert kétéves csúcsra ért a munkanélküliség, a fiatalok 25 százalékának nincs munkája, és egyre többen vándorolnak a megélhetés miatt külföldre – jelentette ki Csiba Katalin. Azzal kell szembesülniük, hogy nagyon alacsony bérekért, de a szerződésükben rögzítettnél jóval hosszabb munkaidőben foglalkoztatják őket – tette hozzá. Szavai szerint a „cserben hagyott fiatalok” nem tudnak családalapításban és gyermekvállalásban gondolkodni, mert instabil gazdasági és jogi környezetben kell dolgozniuk.

A Demokratikus Koalíció is a Városligetben majálisozott, a rendezvényen felszólalt Gyurcsány Ferenc, aki beszédében visszautasította a szakdolgozatával kapcsolatos plágiumvádat.

Csak közösen, összefogva lehet megálljt parancsolni a kormányzatnak – mondta május elsejei beszédében Budapesten, a Városligetben Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom (Szolidaritás) egyik társelnöke. Keserűség és csalódottság van benne, mivel a hamarosan hatályba lépő új Munka törvénykönyve rendkívül kiszolgáltatottá teszi a dolgozókat – mondta Kónya Péter a Közlekedési Múzeum mellett.

Miskolcon idén két helyszínen majálisoztak, amire nem volt példa sem a rendszerváltás előtt, sem azóta. A miskolciak eddig hagyományosan a Bükk keleti kapujában, a Csanyik-völgyi Majális-parkban ünnepeltek. Oda most a szakszervezetek és az MSZP-sek hívták az embereket, a város Fidesz-KDNP-s vezetői pedig családi majálisra várták az érdeklődőket a belváros közelében lévő Népkertbe.

A fővárosban öt embert előállított a rendőrség vörös csillag viselése miatt. Az MTI előzőleg Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke és Trasciatti Attila, a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke tájékoztatása alapján számolt be arról, hogy vörös csillag viselése miatt előállította a rendőrség Budapesten Nyári Zsoltot, a Zöld Baloldal szóvivőjét. Közleményük szerint a II. kerületi Gyorskocsi utcában tiltakozásul ülősztrájkot kezdenek; a rendőrségi közlemény szerint az öt ember közül négyet abból a kerületből állítottak elő.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.