A tonhal és távirányító mint válóokok – Nagy-Britanniában nincs közös megegyezés

(MTI-Press) – Több mint harminc, válóperes ügyvédként eltöltött év alatt Vanessa Lloyd Platt sok mindent hallott. Ismert egy nőt, aki azért adta be a válókeresetet, mert a férje ragaszkodott hozzá, hogy Star Trek-kosztümben járjon, és klingonul beszéljen vele. És egy férfit is, aki kijelentette, hogy a felesége előre megfontolt gonosz szándékból ismételten az általa legkevésbé kedvelt ételt, tonhalragut tett elé. “Őrület! – fakadt ki az ügyvédnő. – Ilyen dolgok fel sem merülhetnének az eljárás folyamán.”

 

Nagy-Britanniában azonban állandóan felmerülnek, mivel ott – sok más országtól eltérően – nem létezik a közös megegyezéses válás intézménye.

 
Kidobta a felvágottját
Egy közelmúltbeli esetben a férj azzal vádolta a feleségét, hogy rossz szándékból babrálta a tévéantennát, és kidobta a felvágottját. Az asszony erre azzal állt elő, hogy ő pedig elvette tőle a mosógép távirányítóját, és nem vette figyelembe, hogy undorodik az “intenzív termeléssel előállított hústól”. Miután Susan és Douglas Rae alaposan kitárgyalta felbomlóban lévő házasságuk részleteit a londoni fellebbviteli bíróságon, a bíró dühödten kifakadt az angol válási jog ellen, mert lehetővé teszi, hogy az övékéhez hasonló piszlicsáré ügyek bíróság elé kerülhessenek…

“Ha a kormány elfogadta volna a közös megegyezéses válás bevezetésére tett korábbi javaslatokat, akkor nem volna szükség ezekre a kellemetlen vizsgálódásokra, amelyek egy letűnt korszak társadalmi értékei alapján zajlanak” – fejtette ki Matthew Thorpe bíró.

Végül helyt adott Douglas Rae válási keresetének annak ellenére, hogy párja “férj és feleség közti normális összezördülésnek” nevezte a problémáikat, nem pedig olyanoknak, amelyek miatt indokolt a házasság felbontása.

Az érvényes brit törvény értelmében a válást öt okból lehet kimondani, egyebek mellett házasságtörés és elhagyás miatt. Az esetek mintegy fele az ésszerűtlen viselkedés tág kategóriájába tartozik, amikor is valamelyik fél olyan mértékig ésszerűtlen viselkedéssel vádolja a másikat, hogy amiatt az együttélés lehetetlen.

Sok válóperes ügyvéd és bíró régóta bírálja azt a követelményt, hogy a házasság felbontásához kötelező hibást találni, és egyesek, mint például Vanessa Lloyd Platt, kampányt is indítottak azért, hogy engedélyezzék a közös megegyezéses válást. Egy márciusban elmondott beszédében Nicholas Wall bíró, az angol legfelsőbb bíróság családjogi kollégiumának elnöke kijelentette, hogy “nem tudok elfogadható indokot a közös megegyezéses válás ellen”.

Thorpe bíró megjegyzései hatására Platt összeállított és elküldött a londoni The Timesnak egy listát, amely azok közül a furcsa, válási okként elhangzott vádak közül tartalmazott jó néhányat, amelyekkel ő és kollégái szembe találták magukat.

 
Timmy, a tarantula pók
A Star Trek sorozatból ismert kosztümöt és klingon beszédet követelő férj mellett szerepelt a felsorolásban egy nő, aki azzal érvelt, hogy férje 15 éve nem szól hozzá, csupán ragasztós Post-it jegyzetlapokra írt üzenetekkel hajlandó kommunikálni vele. Egy férfi pedig arra panaszkodott, hogy a felesége “indokolatlanul flörtöl minden építőmunkással vagy kereskedővel, illetlenül tapogatja őket, és azt állítja, hogy képtelen uralkodni magán”.

Egy beadvány szerint “az alperes ragaszkodott hozzá, hogy házi kedvenc tarantula pókja, Timmy a családi ágy mellett egy üvegdobozban aludjon”, bár a feleség kérte, hogy “Timmy aludjon máshol”.

Szerepelt a panaszokban förtelmes testszagú férj és olyan is, aki túl gyorsan váltogatta a tévécsatornákat. “Az alperes férj ismételten magához ragadta a televízió távirányítóját, a végtelenségig ugrált a csatornák között, és nem volt hajlandó megállapodni egyetlen, a felperes által kért csatornánál sem” – hangzott az egyik kereset.

Nagy-Britanniában kevés válóperes ügy kerül tárgyalásra, úgyhogy az érintetteknek – baráti egyetértésben vagy sem – el kell dönteniük, hogy melyikük a hibás és miért. Az ok, amely a válókeresetet benyújtó által előterjesztett iratokban szerepel, nem mérvadó a pénzügyi és gyermekelhelyezési döntés szempontjából, leszámítva néhány szélsőséges esetet – állítják ügyvédek. A keresetet azonban jóvá kell hagynia a bírónak, és ez az oka annak, hogy mégis előfordul némi csűrés-csavarás.

“Az emberek kénytelenek szerepet játszani, amihez a bíróság asszisztál – mondta az International Herald Tribune-nak Patrick Chamberlayne londoni válóperes ügyvéd. – Összedugják a fejüket, és azt mondják, hogy biztos ki tudunk találni valamit, amivel a bíróság egyetért’. Ilyenkor következnek az olyan triviális butaságok, mint hogy ‘későn jött haza a munkából’ és ‘nem segített eleget a konyhában’.”
Büntetési eszköz
Előfordul azonban, hogy a válókereset “a büntetés eszköze”.

“Minél dühösebb valaki, minél jobban utálja a másikat, annál nagyobb valószínűséggel talál szélsőséges viselkedésre példát. Szexuális illetlenség, extrém szexuális viselkedés, mindenfajta elképzelhető bűn, kábítószer, prostitúció, homoszexualitás – minél sebzettebb valaki, annál inkább hajlamos ilyen vádakat megfogalmazni” – tette hozzá Chamberlayne.

“A jogi finomságok döfték a kést abba, aki az ügyben a legtöbbet szenvedett” – fogalmazott egy 51 éves, öt éve elvált londoni író önmagára gondolva.

“Feleségem keresetében azt állította, hogy nem érdekelnek a gyerekeim, semmit se csinálok velük, zárkózott vagyok, együttműködésre képtelen – sorolta az író, aki azt kérte, hogy tekintettel az ügy személyes természetére a neve hadd maradjon titok. – Tényszerűen cáfolható volt minden egyes állítás. Meg mondtam neki, ha +beadod ezt a keresetet, semmibe sem egyezem bele”, mire azt felelte, hogy +az ügyvédem mondta, hogy vegyem bele ezeket a dolgokat, mert az felgyorsítja az ügyet+.”

1996-ban történt egy kísérlet a közös megegyezéses válás bevezetésére Nagy-Britanniában, de a kezdeményezés elhalt az aggodalom miatt, hogy ha bevezetik, azzal túl könnyűvé teszik a válást.

“A törvény egyértelműen kimondaná, hogy kérésre elválhatunk” – fogalmazott akkoriban Edward Leigh konzervatív parlamenti képviselő.

A londoni igazságügyi minisztérium szóvivője a közelmúltban megerősítette, hogy a kormány nem tervezi a jelenlegi szabályozás megváltoztatását.

 

A dolgok nem fehérek és feketék
Az Egyesült Államokban, ahol az egyes államok hatáskörébe tartozik a válás szabályozása, mindenhol megtalálható a közös megegyezéses válás valamilyen formája. Utolsóként New York vezette ezt be 2010-ben.

Liz Edwards családjogi esetekkel foglalkozó ügyvéd, egyben a közös megegyezéses válást támogató, Resolution nevű állampolgári csoport elnöke szerint a közös a megegyezéses válás nem tenné túlságosan könnyűvé a válást, inkább csökkentené a keserűséget, amellyel az ilyen szakítás együtt jár.

“A dolgok nem fehérek és feketék, úgyhogy még akkor is nehéz eldönteni, ki a hibás egy házasságban, ha házasságtörés is történik” – magyarázta. Egyik ügyfele például egyszer elmondta neki, hogy a felesége utálja, ahogy lélegzik.

Nagyon sok függ attól, hogy van megszövegezve egy válókereset. Sharon Bennett londoni válóperes ügyvéd bevallása szerint arra biztatja az ügyfeleit, hogy enyhén fogalmazzanak, kerüljék a támadó hangnemet. Egyik ügyfele beadványában ezért azt vetette a férje szemére, hogy “kínosan elmerül a részletekben, és hajlamos fésűvel igazgatni a szőnyegrojtokat”.

Platt szerint nehéz komolynak maradni, ha például a keresetben az áll, hogy “az alperes túlzottan követeli a szexet minden éjjel a felperestől, és ez ellentéteket szül a felek között”.

Akadt olyan ügyfél is, aki felrótta a férjének, hogy felveszi a ruháit, és kitágítja a legjobb darabokat. “Amikor az illető bejött, és láttam, hogy nagyjából 1,9 méter magas, nehezen tudtam megőrizni a komolyságomat” – vallotta az ügyvédnő.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.