Magyarország alternatív finanszírozási javaslata az uniós energiahatékonysági irányelvhez

Alternatív finanszírozási javaslatot dolgozott ki Magyarország az Európai Unió jelenleg tárgyalás alatt álló, úgynevezett energiahatékonysági irányelvéhez – jelentette be Várhelyi Olivér nagykövet, az EU melletti magyar Állandó Képviselet helyettes vezetője egy csütörtöki brüsszeli sajtóbeszélgetésen.

 

Az energiahatékonysággal kapcsolatos uniós szabályozás konkrét intézkedéseket javasol az évtized végére kitűzött 20 százalékos hatékonyságjavulási cél elérése érdekében, kitérve olyan kérdésekre, mint a középületek energiatakarékossági szemléletű, éves felújítási aránya, az energiahatékonysági szempontok előnyben részesítése a közbeszerzések során, az energiaipari elosztók és kereskedők energia-megtakarítási célkitűzései, valamint a fogyasztásmérés korszerűsítése.

A nagy kibocsátó vállalatokra és az energiaiparra vonatkozó kvótarendszer (ETS) mellett a tervek szerint jövőre lép életbe a nem ipari szektorok kibocsátásának csökkentését szabályzó, úgynevezett erőfeszítés-megosztási rendszer (ESD – Effort Sharing Decision), amelynek kvótáit az ETS-szel ellentétben nem piaci alapon, hanem tagállamok közti cserével tervezik értékesíteni.

Ezzel függ össze a magyar elképzelés, amely az egy-egy ország számára fölös kvóták finanszírozási rendszerét hozná létre, pénzintézetek bevonásával. Az így befolyó bevételből pedig az energiahatékonysági irányelvben szereplő célok elérését lehetne segíteni, például a középületek kötelező arányú felújítását.

Várhelyi Olivér elmondta, a magyar innovatív finanszírozási javaslat mind az uniós tagállamoknál, mind az Európai Parlamentben pozitív fogadtatásra talált.

A hatékonysági tervek között szerepel indikatív nemzeti hatékonysági célszámok kitűzése is, valamint az energiatermelő oldal hatékonysági mutatóinak javítása. Konkrét, országokra lebontott kötelező érvényű célkitűzéseket az Európai Bizottság az irányelv alkalmazásának 2014-es felülvizsgálatát követően javasolhat, de ebben a témában vita van a végrehajtó testület és az Európai Parlament között.

A dán elnökség szeretné még ebben a félévben lezárni az irányelv vitáját.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.